Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. v STO, OFT, DER, ORL (KOS / DOS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / DOS - Oš. péče o nem. v STO, OFT, DER, ORL, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:I. Ošetřovatelská péče o nemocné ve stomatochirurgii1. Ošetřovatelský proces u nemocného se zánětlivým onemocněním v dutině ústní.2. Ošetřovatelský proces u nemocného s úrazovými stavy. Úrazy zubů a čelistí.3. Ošetřovatelský proces u nemocného s nádorovým onemocněním v oblasti úst a čelistí.4. Úloha sestry v paradontologii, prevence zubního kazu, zubní kaz.II. Ošetřovatelská péče o nemocné v oftalmologii1. Ošetřovatelský proces u nemocného se zánětlivým onemocněním oka i nezánětlivýmonemocněním oka.2. Ošetřovatelský proces u nemocného s refrakčními vadami, péče o slabozraké a nevidomé.3. Ošetřovatelský proces u nemocného s kataraktou a glaukomem.4. Ošetřovatelský proces u nemocného s úrazy oka, zásady první pomoci.5. Ošetřovatelský proces u nemocného před a po operaci.III. Ošetřovatelská péče o nemocné v dermatologiiÚloha sestry a její podíl na realizaci diagnostických metod.Ošetřovatelský proces u nemocného s ekzémovým onemocněním, akutní a chronickýkontaktní ekzém, atopický ekzém.Ošetřovatelský proces u nemocného s plísňovým onemocněním kůže.Ošetřovatelský proces u nemocného s hnisavým onemocněním kůže.Ošetřovatelský proces u nemocného s lupénkou.Ošetřovatelský proces u nemocného se závažnými stavy, scabies, boreliové infekce, urticaria.Ošetřovatelský proces u nemocného s kožními nádory, bazaliom, melanom.IV . Ošetřovatelská péče o nemocné v ORL1. Úloha sestry a její podíl na realizaci diagnostických metod.2. Ošetřovatelský proces u nemocného se zánětlivými onemocněními.3. Ošetřovatelský proces u nemocného s poruchami sluchu, hluchotou. Morbus Méniéri.4. Ošetřovatelský proces u nemocného s poruchami hlasu a řeči.5. Ošetřovatelský proces u nemocného s nádorovým onemocněním.6. Ošetřovatelský proces u nemocného s krvácením z nosu, úrazy a cizí tělesa v ORL.7. Zvláštnosti v před a pooperační péči.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni: - aplikovat péči o hygienu dutiny ústní obecně i o nemocné po stomatochirurgických výkonech,- specifikovat péči o nemocné s nádorovým onemocněním a po úrazech ve stomatochirurgii, - definovat diagnostiku a léčbu v dermatovenerologii, - aplikovat ošetřovatelský proces u chorob kůže a pohlavně přenosných infekcí, - aplikovat ošetřovatelský proces o nemocné v otorinolaringologii,- specifikovat ošetřovatelskou péči o nemocné v oftalmologii.

Literatura

Resl, Vladimír. Dermatovenerologie : učební texty pro bakalářské studium. 2. vyd. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0456-6.Korting, H.Ch., Arenberger, P. Dermatologická terapie. Doenges, E.M., Moorhouse, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Mikešová, Z. Kapitoly z ošetřovatelské péče. I.II.. Arenberger, P., Obstává, I. Obecná dermatovenerologie. Kolín, J. Oftalmologie praktického lékaře. Kilián, J.a kol. Stomatologie pro studující všeobecného lékařství. Resl, V. a kol. Učební texty pro bakalářské studium dermatovenerologie. Arenberger, P. a kol. Vybrané kapitoly z ORL, kožního a očního lékařství. Jedličková, O., Raszka. M. Vybrané kapitoly z ortodontie a dentoalveolární chirurgie.

Požadavky

80% docházkaSamostatná práceZápočtový test 80%Ústní zkouška

Garant

Prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc.

Vyučující

MUDr. Lubor HostičkaProf. MUDr. Vladimír Resl, CSc.Prof. MUDr. Vladimír Resl, CSc.Doc. MUDr. Jaroslav Slípka, CSc.Prof. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc.Jitka JanouškovcováJitka JanouškovcováMgr. Jana JanskáFrantišek NovýMgr. Eva Polívková