Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s endokrin. chorobami (KOS / ENDK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / ENDK - Oš. péče o nem. s endokrin. chorobami, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:- Obezita a její léčba, poruchy metabolismu lipidů, základy diagnostiky a léčby malnutrice,enterální a parenterální výživa.- Diabetes mellitus , rozdělení, diagnostika, léčba, prevence.- Diabetes mellitus , akutní a chronické komplikace.- Fyziologie řízení endokrinního systému, zpětná vazba.- Fyziologie štítné žlázy, její nejběžnější onemocnění. Hypotyreóza, hypertyreóza, struma,nádory a záněty. Endokrinní orbitopatie.- Příštítná tělíska. Hypoparatyreóza. Primární a sekundární hyperparatyreóza. Osteoporóza.- Onemocnění hypofýzy.- Onemocnění kůry a dřeně nadledvin. Hypokortikalismus, hyperkortikalismus.- Neuroendokrinní nádory.- Reprodukční a sexuální endokrinologie.Cvičení:- Pomůcky pro aplikaci inzulínu, selfmonitoring, diagnostika diabetu. Edukace diabetika.- Praktické představení pacientů s nejběžnějšími endokrinními onemocněními.- Návrh a rozbor ošetřovatelského plánu.- Komunikace s endokrinologickým nemocným.

Získané způsobilosti

- student/ka chápe princip řízení organismu pomocí hormonů, mechanismy zpětné vazby a zná základní funkci jednotlivých žláz,- student/ka zná nejběžnější endokrinní onemocnění, jejich projevy a diagnostická kritéria, - student/ka zná možnosti základní neodkladné léčby akutních stavů v endokrinologii a umí je aplikovat v praxi,- student/ka umí základně edukovat nemocného v oblasti léčby a sebekontroly diabetu.

Literatura

Diabetologie pro sestry. Grada, 2006. přednášky formou e-learningu. Základy klinické endokrinologie. Maxdorf , 2005.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 70%.

Garant

MUDr. Michal Krčma

Vyučující

MUDr. Hedvika ČesákováMUDr. Michal KrčmaMgr. Eliška Čagánková, DiS.