Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s endokrinolog. chor. (KOS / ENDO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / ENDO - Oš. péče o nem. s endokrinolog. chor., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Obezita a její léčba, poruchy metabolismu lipidů, základy diagnostiky a léčby malnutrice, enterální a parenterální výživa.Diabetes mellitus, rozdělení, diagnostika, léčba, prevence.Diabetes mellitus, akutní a chronické komplikace.Fyziologie řízení endokrinního systému, zpětná vazba.Fyziologie štítné žlázy, její nejběžnější onemocnění.Hypotyreóza, hypertyreóza, struma, nádory a záněty.Endokrinní orbitopatie.Příštítná tělíska. Hypoparatyreóza. Primární a sekundární hyperparatyreóza. Osteoporóza.Onemocnění hypofýzy.Onemocnění kůry a dřeně nadledvin.Hypokortikalismus, hyperkortikalismus.Neuroendokrinní nádory.Reprodukční a sexuální endokrinologie.Osnova cvičení:Pomůcky pro aplikaci inzulínu, selfmonitoring, diagnostika diabetu.Edukace diabetika.Praktické představení pacientů s nejběžnějšími endokrinními onemocněními.Návrh a rozbor ošetřovatelského plánu.Komunikace s endokrinologickým nemocným.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti- student/ka chápe princip řízení organismu pomocí hormonů, mechanismy zpětné vazby a zná základní funkci jednotlivých žláz- student/ka zná nejběžnější endokrinní onemocnění, jejich projevy a diagnostická kritéria- student/ka zná možnosti základní neodkladné léčby akutních stavů v endokrinologii a umí je aplikovat v praxi- student/ka umí základně edukovat nemocného v oblasti léčby a sebekontroly diabetu

Literatura

Rybka, Jaroslav. Diabetologie pro sestry. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1612-7.Stárka, L., Zamrazil, V. a kol. Základy klinické endokrinologie.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce. Docházka na 90 %.Zápočtový test: splnění 70%.Ústní zkouška.

Garant

MUDr. Hedvika Česáková

Vyučující

MUDr. Vojtěch ČesákMUDr. Hedvika ČesákováMgr. Eliška Čagánková, DiS.Mgr. Jana Holoubková, DiS.