Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika v ošetřovatelské péči (KOS / EOPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / EOPK - Etika v ošetřovatelské péči, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika etiky zaměřené na vědní obor ošetřovatelství. Specifika ošetřovatelské etiky.Etické kodexy zdravotníků, práce etických komisí. Práva pacientů. Evropská charta práv a svobod.Vztah lékař - pacient, paternalismus versus demokracie, informovaný souhlas.Spravedlnost v péči o zdraví. Ochrana osobních dat, lékařské tajemství, povinná mlčenlivost.Pravda o pravdě na nemocničním lůžku. Etické problémy umírání a smrti. Prodlužování života a smrti, právo a eutanázie.Etické problémy alternativní medicíny, symptomatický versus holistický přístup k člověku.Přednosti, nedostatky a hranice západní medicíny, etika výzkumu.Etické problémy experimentální medicíny a lékařského výzkumu, transplantací, genetiky.Etické aspekty v gynekologii - právo ženy a dítěte, problematika fertilizace.Etické aspekty poskytování první pomoci, etické problémy péče o nemocné v bezvědomí.Etika v psychiatrii.Význam etiky pro zdravotnickou praxi. Svědomí člověka - význam pro zdravotnictví - diskuze.Etika v ošetřovatelské praxi - řešení konfliktních situací sestrou.Posuzování mravních činů, etické rozhodování, etická odpovědnost všeobecné sestry, sestry, lékaře - diskuze.Rozbor etických kodexů, a práv pacientů. Charta práv dětí v nemocnici. Řešení dilematických a konfliktních situací z etického hlediska.˘Diskuze nad etickými tématy týkajícími se práce všeobecné sestry, etická odpovědnost, spolupracovníci, dilematické situace.Ochrana lidských práv a důstojnosti člověka. Respektování hodnot, tradic a náboženského přesvědčení.Hippokratova přísaha. Práva tělesně postižených. Deklarace práv duševně postižených.Charta práv hospitalizovaných dětí, etika přístupu k letálně nemocnému dítěti, týrané dítě, nefunkční rodina. Charta práv dětí v nemocnici.Prezentace seminárních prací, rozbor a diskuze.

Získané způsobilosti

Student bude schopen vyjadřovat vlastní názory a argumentaci z různých hledisek.

Literatura

ROTTER, Hans. Důstojnost lidského života. Praha Vyšehrad, 1999. ISBN 80 7021 302 7.JANKOVSKÝ J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha, 2003. Kutnohorská, Jana. Etika v ošetřovatelství. Vyd. 1. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2069-2.HAŠKOVCOVÁ H. Informovaný souhlas. Galén, 2007. Haškovcová, Helena. Thanatologie : nauka o umírání a smrti. 2., přeprac. vyd. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-471-3.

Požadavky

docházka 80 %, aktivita při cvičení. zápočtový test na 80 %, ústní zkouška

Garant

PhDr. Ivanka Kohoutová, PhD.

Vyučující

Mgr. Soňa LoudováMgr. Soňa Loudová