Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika (KOS / ETI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / ETI - Etika, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:zimní semestr:Zdroje moderního myšlení a jeho představitelé, fenomén zdravotní péče, etika jako věda.Profesionální etika, charakteristika základních pojmů, význam předmětu pro práci zdravotníkaEtické kodexy zdravotníků, práce etických komisí.Práva pacientů. Evropská charta práv a svobod.Vztah lékař - pacient, paternalismus versus demokracie, informovaný souhlas.Spravedlnost v péči o zdraví.Ochrana osobních dat, lékařské tajemství, povinná mlčenlivost.Pravda o pravdě na nemocničním lůžku.Etické problémy umírání a smrti.Prodlužování života a smrti, pasivní eutanázie, právo a eutanázie.Etické problémy alternativní medicíny, symptomatický versus holistický přístup k člověku.Přednosti, nedostatky a hranice západní medicíny, etika výzkumu.Etické problémy experimentální medicíny a lékařského výzkumu, transplantací, genetiky.Etické aspekty v gynekologii- právo ženy a dítěte, problematika fertilizace.Etické aspekty poskytování první pomoci, etické problémy péče o nemocné v bezvědomí.Etika v psychiatrii.Charta práv hospitalizovaných dětí, etika přístupu k letálně nemocnému dítěti, týrané dítě, nefunkční rodina.Obsah cvičení:zimní semestr:Vztah etika, morálka, právo. Esej na téma dobro x zlo, pravda x lež, spravedlnost x nespravedlnost.Hippokratova přísaha. Práva tělesně postižených. Deklarace práv duševně postižených.Charta práv dětí v nemocnici.Rozbor zdravotnických situací z praktického hlediska.Etika v ošetřovatelské praxi - řešení konfliktních situací sestrou.Navrácení zdraví, zmírnění utrpení.Respektování hodnot, tradic a náboženského přesvědčení.Ochrana lidských práv a důstojnosti člověka.Etická odpovědnost sestry, sestra a spolupracovníci.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni: - aplikovat etické principy v ošetřovatelské praxi, - definovat základní pojmy etiky v ošetřovatelství, - definovat aktuální problémy současného zdravotnictví, uvést jejich klady a zápory,- argumentovat, oponovat a navrhnout řešení na daný problém,- diskutovat nad problematickými situacemi z praxe a obhájit svůj názor.

Literatura

Kutnohorská J.. Etika v ošetřovatelství. Haškovcová H. Informovaný souhlas. Haškovcová H. Lékařská etika. Munzarová M. Zdravotnická etika od A do Z.

Požadavky

Seminární práce.Diskuze nad zvoleným tématem, prezentace dilematické situace.Docházka 90%.

Garant

PhDr. Jana Horová

Vyučující

PhDr. Jana HorováMgr. Soňa LoudováPhDr. Jana HorováMgr. Soňa Loudová