Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s infekčním onem. (KOS / INFEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / INFEK - Oš. péče o nem. s infekčním onem., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obecný přehled o infekčních nemocech a HIV/AIDS- epidemiologie a principy vzniku infekčních onemocnění, imunitní odpověď a laboratorní nálezy- klinické průběhy, diagnostika, léčba a prevence přenosných nemocíZpůsoby léčby, její správná aplikace a vedlejší účinky- principy komplexní léčby infekčních onemocnění- léčba antibiotiky, chemoterapeutiky, antivirotiky, antimykotiky a antiparazitárními přípravky- imunoterapie- profylaktická opatření u infekčních nemocíKlinický obraz, diagnostika a léčba nemocných s vybranými přenosnými chorobami:- průjmová onemocnění bakteriální, virová a parazitární- infekční onemocnění jater- neuroinfekce- tonsilopharyngitidy a uzlinový syndrom- exantémová onemocnění- antropozoonózy- HIV/AIDS a oportunní infekceOsnova praktických cvičení:Komunikace s pacientem s infekčním onemocněním a specifika ošetřovatelské péče a přístupu k pacientům s infekčním onemocněním- obecné zásady komunikace s infekčně nemocným- komunikace s rodinou. Domácí péče o chronicky nemocné, osoby s komplikacemi a následky.- obecné etické otázky při výskytu infekčních chorob- infekční onemocnění ve stáří- infekční onemocnění v těhotenství- infekční onemocnění u imunodeficitních osobVšeobecné a konkrétní zásady v péči o infekční pacienty, režimová opatření na infekčních klinikách a pracovištíchPrincipy bariérového systému ošetřování infekčních pacientůZásady výživy u pacientů s infekčním onemocněnímOšetřovatelské intervence u vybraných symptomů vyskytujících se u infekčních chorob, jejich monitorování a vyhodnocování- poruchy termoregulace u infekčních chorob- dehydratace a poruchy minerálního hospodářství u infekčních chorob- nauzea a zvracení- průjmy- oportunní infekce u imunosuprimovaných nemocných- bolest u pacientů s infekčním onemocněním- deprese a úzkost u pacientů s infekčním onemocněním- poruchy vědomí u pacientů s infekčním onemocněním- poruchy mobility u pacientů s infekčním onemocněním- poruchy integrity kůže a exantémy u pacientůOšetřovatelská péče o pacienty s:- bakteriálními nemocemi- mykózami- virovými nemocemi- parazitárními infekcemiOšetřovatelské postupy a intervence u život ohrožujících stavů v infekčním lékařstvíZásady vakcinace proti infekčním chorobámEpidemie infekčních chorob, protiepidemická opatření v rámci prevence šíření infekčních chorob

Získané způsobilosti

Student bude schopen správně identifikovat příznaky signalizující onemocnění, klinicky zhodnotit akutní stav pacienta, aplikovat ošetřovatelský proces včetně ošetřovatelských postupů a výkonů, které se týkají pacienta/klienta s infekčním onemocněním a s HIV.

Literatura

Rozsypal, Hanuš. AIDS : klinický obraz a léčba. Praha : Maxdorf, 1998. ISBN 80-85800-92-6.Chalupa, Pavel. Infekční lékařství : učební text pro posluchače magisterského studia zdravotních věd. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2001. ISBN 80-210-2576-X.Černý, Zdeněk. Infekční nemoci. Vyd. 1. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1997. ISBN 80-7013-241-8.Havlík, J. a kol. Infekční nemoci, 2. vydání. Praha, Galén, 2002. Dostál, Václav. Infektologie. 1. vyd. V Praze : Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0749-2.Bartošová, D. a kol. Trendy soudobé pediatrie, svazek 2., Dětské infekční nemoci.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.Docházka 90%.Zápočtový test: splnění 75%.Zkouška formou testu na 70%.1 - 90%, 2 - 80%, 3 - 70%

Garant

Doc. MUDr. Dalibor Sedláček, CSc.

Vyučující

Doc. MUDr. Dalibor Sedláček, CSc.Mgr. Soňa Loudová