Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interní ošetřovatelství (KOS / INO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / INO - Interní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Akutní onemocnění aorty - verze zcu - kopie Neznámý 28.11.2023 21:41 0
Srdeční selhání MOKAV Neznámý 28.11.2023 21:35 1

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:- Úvod do vnitřního lékařství, základní a speciální způsoby vyšetřování- Základy bezpečné farmakoterapie v těhotenství ( kategorie podle FDA )- Základy pneumologie, hematologie, revmatologie, endokrinologie, diabetologie, nefrologie, angiologie a kardiologie s přihlédnutím k daným chorobám v graviditě, jejich ošetřovánía léčeníObsah cvičení:Problematika ošetřování pacientů na interním odděleníOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami dýchacího ústrojíOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami kardiovaskulárního systémuOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami GITOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami vylučovacího systémuOšetřovatelský proces u pacientů s poruchami metabolismu a vnitřního prostředíOšetřovatelský proces u pacientů s poruchami krveOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami žláz s vnitřní sekrecíOšetřovatelský proces u pacientů s chorobami pohybového ústrojíOšetřovatelský proces u pacientů s onkologickým onemocněním

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu student/ka umí identifikovat hlavní příznaky interních chorob se zvláštním důrazem na interní onemocnění u těhotných žen. Dokáže u nich zvolit správný ošetřovatelský postup a orientovat se v základních zásadách léčebných režimů včetně jejich možného negativního vlivu na průběh těhotenství. Studenti porozumí odlišnostem péče a léčby o interně nemocné v rámci systému sekundární a terciární péče, naučí se základům hodnocení (posuzování) aktuálního klinického stavu pacienta v interně.Seznámí se s standardními diagnostickými a léčebnými proceduramia testy.

Literatura

Šafránková, A., Nejedlá, M. Interní ošetřovatelství I a II. Grada, Praha , 2006. CHROBÁK, L. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha:Grada, 2003. ISBN 80-247-0609-1.Navrátil, L. a kol. Vnitřní lékařství pro nelékařské zdravotnické obory. Grada, Praha, 2008. Roztočil, A. Vybrané kapitoly z gynekologie a porodnictví, část II. gynekologie. , IDVPZ, Brno, 1994. Roztočil, A. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii. Klener, P. a kol. Základy vnitřního lékařství pro bakalářské studium. Praha , 1996.

Požadavky

Zápočtový test: docházka 80% (špatná docházka: náhrada seminární práce)Ke zkoušce test na 71%, při nesplnění ústní zkouška.Zkouška: ověření získaných znalostí (MCQ testem)

Garant

MUDr. Eva Jánská

Vyučující

MUDr. Eva JánskáMgr. Zuzana ŠafránkováMUDr. Jiří Škorpil, Ph.D.MUDr. Eva JánskáMgr. Zuzana Šafránková