Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace s nemocným (KOS / KNL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / KNL - Komunikace s nemocným, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do předmětu - význam komunikace, vymezení pojmu. Písemná forma komunikace, komunikace s médii. Komunikační kanály - zásady, bariéry v komunikaci. Poruchy komunikace - dabl-bind, brainwashing. Empatie.Verbální a neverbální komunikace - mimika, gesta, posturologie, proxemika, haptika,úprava zevnějšku.Význam neverbální komunikace při jednání s klientem.2. Rozhovor - typy, fáze, předpoklady úspěšného rozhovoru, chyby v realizaci rozhovoru.Umění véstdialog, efektivní komunikace. Zpětná vazba, pochvala.Komunikační dovednosti při rezentaci. Tréma.Chyby sociální percepce a jak se jich vyvarovat.Asertivita - asertivní práva, techniky, asertivní přijímání oprávněné a neoprávněné kritiky.3. Řízení - pokyny, rady.Konflikty.Komunikace se seniory a hendikapovanými klienty.4. Devalvace, evalvace, iatropatogenie, mlčenlivost. Komunikace s lidmi v NŽS.Cvičení:1. Nácvik neverbální komunikace.Modelové situace - rozhovor s klientem. Empatie.2. Sociální percepce v komunikaci.Asertivní techniky v praxi. Řešení konfliktů.3.-4. Prezentační dovednosti.Modelové situace - komuniace s klientem starým, hendikepovaným a v NŽS-agresivní, úzkostný?Videotrénink interakcí.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí zásady verbální a neverbální komunikace mezi spolupracovníky a pacienty.Absolvent bude schopen si osvojit zásady standadní a profesionální komunikace a bude schopen se vyvarovat stereotypu informačních a komunikačních bariér.

Literatura

Venglářová M.,Mahrová G.. Komunikace pro zdravotní sestry. Praha Grada, 2006. Capponi V., Novák T. Asertivně do života. Svoboda, Praha , 1992. JANKOVSKÝ J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha, 2003. Linhartová V. Praktická komunikace v medicíně. Praha Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1784-5.VYBÍRAL, Z. Psychologie lidské komunikace. Praha : Portál, 2000. ISBN 80-7178-291-2.Hartley, Mary. Řeč těla v praxi : teorie, cvičení a modelové situace. Vyd. 1. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-844-9.Špatenková N., Králová J. Základní otázky komunikace. Praha Grada, 2009. ISBN 978-80-7262-599-4.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test.

Garant

Mgr. Lenka Kroupová

Vyučující

Mgr. Lenka KroupováMgr. Andrea SvobodováMgr. Lenka KroupováMgr. Andrea Svobodová