Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace 2 (KOS / KOM2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / KOM2K - Komunikace 2, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

pojem komunikace, struktura, význam komunikace ve zdravotnictvídruhy komunikace, formy neverbální komunikace, poruchy komunikace, význam neverbální komunikace při jednání s nemocným, komunikační bariéryobecná pravidla v jednání s lidmi, chyby sociální percepceverbální komunikace, rétorika, kultura řečievalvace, devalvace, empatie, altruismuspozorování a rozhovor, typy, fáze, předpoklady úspěšného rozhovoru, chyby v realizaci rozhovorunaslouchání - pasivní, aktivní (metody)asertivita asertivní práva, techniky, metodynáročná životní situace, komunikace s lidmi v náročné životní situaci, neadaptivní chováníkomunikace s problémovým pacientemkomunikace s handicapovaným člověkemproblematika burn-out / syndrom vyhoření /, relaxační technikysebepoznávání, sebeakceptace, sebeprezentacesociální percepcesociálně psychologický výcvikneverbální komunikacerozhovor, technika kladení otázek, zrcadlení, sumarizace, mlčenírétorika, výstup, prezentacerozvoj empatienácvik asertivního chovánínácvik efektivní komunikace při v různých tréninkových situacíchnácvik dovedností pro zvládání konfliktních a zátěžových situacířešení modelových situacíkomunikace s klientem různého věku, zdrav. stavukomunikace s příbuznýmimultikulturní komunikacekomunikace s lékařemkrizová intervence

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni- objasnit a použít prvky asertivní komunikace a rozlišit manipulaci v modelových situacích- popsat problematiku syndromu vyhoření- osvojit si způsoby komunikace s nemocnými i jejich příbuznými v zátěžových situacích- objasnit a aplikovat správný způsob komunikace u handicapovaných a problémovýchnemocných- osvojit si specifika komunikace ve zdravotnické praxi (mlčenlivost, empatie, sororigenie...)

Literatura

Venglářová, Martina; Mahrová, Gabriela. Komunikace pro zdravotní sestry. null. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1262-8.Janáčková, Laura; Weiss, Petr. Komunikace ve zdravotnické péči. Vyd. 1. Praha : Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-477-9.Beran, Jiří. Lékařská psychologie v praxi. Vyd. 1. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-1125-6.Linhartová Věra. Praktická komunikace v medicíně. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1784-5.Vybíral, Zbyněk. Psychologie komunikace. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7178-998-4.BERAN, J., TUMPACHOVÁ, N., CHALOUPKOVÁ, L. Základy lékařské psychologie pro lékařské studium ve zdravotnictví. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0463-9.

Požadavky

aktivní přístupdocházka 80%zpracování dílčích úkolůpísemný test: min. 70% úspěšnost

Garant

Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslava NovákováMgr. Zuzana ŠafránkováMgr. Jaroslava NovákováMgr. Zuzana Šafránková