Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunitní péče v porodní asistenci (KOS / KPPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / KPPA - Komunitní péče v porodní asistenci, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Historie komunitní péče v porodní asistenci v České republice.Význam a vymezení komunitní péče v porodní asistenci. Multioborová spolupráce.Aktuální situace v komunitní péči v porodní asistenci v České republice a ve světě.Založení vlastní komunitní péče porodní asistentky v České republice.Komunitní péče u těhotných žen.Péče porodní asistentky u ženy při porodu mimo porodnici.Komunitní péče v rodině po porodu.Komunitní péče u žen v klimakteriu a postmenopauze.Práce porodní asistentky s rodinou.Tvorba vlastní dokumentace pro komunitní péči.Nároky na porodní asistentku pracující v komunitní péči.Vybavení a pomůcky porodní asistentky v komunitní péči.Možnosti dalšího vzdělávání se v problematice komunitní péče.Osnova cvičení:Praktická zkušenost s komunitní praxí - v rámci katederní komunitní péče.Zpracovávání kazuistik z komunitního prostředí a návrh komplexní ošetřovatelské péče.Práce se zahraniční literaturou a diskuse nad praxí v České republice.Práce porodní asistentky s rodinou - problémové vyučování, práce ve skupinách.Práce s legislativou nutnou pro založení vlastní soukromé praxe.Tvorba vlastní ošetřovatelské dokumentace.Tvorba portfolia užitečných kontaktů v komunitní péči.Tvorba vlastních standardů - rozcestníků péče v komunitním prostředí.Zorganizování výzkumného šetření pro zisk nových informací z oblasti komunitní péče v porodní asistenci.

Získané způsobilosti

Student se bude orientovat v problematice komunitní péče v porodní asistenci. Seznámí se s tím, jak se stát komunitní porodní asistentkou. Bude umět použít teoreticky získané informace v praxi. Získá informace o péči komunitní porodní asistentky v zemích jako je Německo, Británie, Japonsko, USA a další.

Literatura

Andraščíková, Štefánia; Marková, Marie. Komunitní ošetřovatelství pro porodní asistentky : učební text pro porodní asistentky v komunitní péči. Vyd. 1. Brno : Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010. ISBN 978-80-7013-500-6.Štromerová, Zuzana. Porodní asistentkou krok za krokem : praktický rádce pro porodní asistentky (a zvídavé rodiče). Vyd. 1. Praha : Argo, 2010. ISBN 978-80-257-0324-3.Jarošová, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.

Požadavky

70% docházkareferátaktivní účastzápočtový test splněný min. na 75 %

Garant

PhDr. Kristina Janoušková

Vyučující

PhDr. Kristina JanouškováMgr. Lucie KašováPhDr. Kristina JanouškováMgr. Lucie Kašová