Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.proces v komunitní a domácí péči (KOS / MKDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MKDP - Oš.proces v komunitní a domácí péči, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření semináře:1. Definice komunitní a domácí péče, základní součásti komunity2. Hodnocení potřeb komunity s ohledem k charakteristice populace, zdravotnímu stavu populace, geografické poloze, práci a zaměstnání, chudobě a příjmu, prostředí a dalších.3. Kulturní specifika v identifikaci a saturaci potřeb ve vybraných komunitách, odlišnosti v přístupu ke zdraví a zdravotním službám.4. Možnosti využití vybraných taxonomií vhodných pro plánování a hodnocení péče v oblasti komunitního ošetřovatelství5. Využití vybraných koncepčních modelů v komunitním ošetřovatelství.6. Role sester v oblasti komunitního ošetřovatelství, kompetence a vzdělání7. Koordinační činnost a spolupráce komunitní sestry se zdravotními pojišťovnami, lékaři,sociálními službami, poradenskými službami, kurátorem, svépomocnými skupinami a dobrovolnými organizacemi.8. Charakteristika podjednotek komunitní péče9. Domácí péče v ČR10. Specifická úloha sestry v domácí péči

Získané způsobilosti

Student/ka dokáže specifikovat pojem "komunita", dokáže vyjmenovat faktory ovlivňující zdraví komunity, dokáže zhodnotit potřeby komunity a využívat vybrané taxonomie a ošetřovatelské modely při plánování a hodnocení péče o komunitu.Student/ka se dokáže orientovat v systému domácí péče, dokáže vyjmenovat veškeré podjednotky komunitní péče a hlouběji specifikovat ty nejvíce rozšířené v ČR.

Literatura

Misconiová, B. Komplexní domácí péče od A do Z. Hanzlíková, Alžbeta. Komunitné ošetrovatel stvo. Martin : Osveta, 2004. ISBN 80-8063-155-7.Jarošová, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.

Garant

Mgr. Bohumila Hajšmanová