Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problematika menšin a oše. péče (KOS / MMEO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MMEO - Problematika menšin a oše. péče, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:1. Vývoj transkulturního ošetřovatelství, souhrnný pohled na multikulturní výchovu.2. Multikulturní a transkulturní ošetřovatelství3. Cizinci v České republice a otázky integrace a zdravotní péče4. Zákony a vyhlášky o poskytovaní zdravotní péče u cizinců v ČR5. Etnické, náboženské komunity v ČR: historický vývoj komunity ve světě, v ČR, životní filozofie komunity, charakteristické znaky, duchovný vývoj, posuzování zdraví v komunitě6. Kulturně specifické ošetřovatelské modely.7. Etické aspekty a komunikační etiketa v multikulturním ošetřovatelském přístupu.8. Interkulturní komunikace, komunikační bariéry.Obsahové zaměření cvičení:1. Specifika nonverbální komunikace s cizinci v ambulantní a nemocniční péči.2. Aplikace kulturně specifických ošetřovatelských modelů Leiningerové a Gigerové a Davidhizarové3. Kulturní šok a jeho prevence při ošetřování cizinců a menšin4. Bližší orientace v zákonech vyhláškách o poskytovaní zdravotní péče u cizinců v ČR5. Edukační činnost sestry s ohledem na etnickou, národnostní či náboženskou příslušnost klienta

Získané způsobilosti

Student/ka získá hlubší znalosti ze života etnických, kulturních a náboženských skupin, vědomosti o životní filosofii a životních prioritách menšin. Student/ka dokáže aplikovat multikulturní znalosti při uspokojování potřeb a zajišťování péče u klienta, dokáže charakterizovat problematiku kulturního šoku při ošetřování cizinců a jednotlivých etnických skupin a díky těmto znalostem dokáže i rozvoji kulturního šoku předcházet. Student/ka bude bez problémů používat kulturně specifické modely v praxi.

Literatura

Vojtíšek, Zdeněk. Encyklopedie náboženských směrů a hnutí v České republice : náboženství, církve, sekty, duchovní společenství. Vyd. 1. Praha : Portál, 2004. ISBN 80-7178-798-1.MARADA, R. Etnická různost a občanská jednota. ISBN 80-7325-111-6.Ivanová, Kateřina; Špirudová, Lenka,; Kutnohorská, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1212-1.ŠPIRUDOVÁ, L. a kol. Multikultúrní ošetřovatelství II.. ISBN 80-247-1213-X.DAVIDOVÁ, E., LHOTKA, P., VOJTOVÁ, P. Právní postavení Romů v zemích Evropské unie. ISBN 80-7254-727-5.ERIKSEN, T. H. Sociální a kulturní antropologie: příbuzenství, národnostní příslušnost, rituál. ISBN ISBN 978-80-7254.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.Zkouška formou testu na 75%.1 - 90%, 2 - 80%, 3 - 75%

Garant

PhDr. Alena Pistulková

Vyučující

Mgr. Jana Holoubková, DiS.PhDr. Jana Horová