Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oše. péče o nem. s onem. dých. systému (KOS / MOPDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MOPDS - Oše. péče o nem. s onem. dých. systému, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Respirační selhání, diagnostika, léčba. Typy respiračního selhání.Poruchy dýchání ve spánku. Základy kyslíkové léčby. Oxygenoterapie. Možnosti mechanické ventilace, problémy ošetřování ventilovaného pacienta.CHOPN - příčiny, patofyziologie, přirozený průběh, epidemiologie. Klinické rysy onemocnění. Komplikace, pomocná vyšetření a jejich význam. Vliv kouření a možnosti odvykání.Léčba respirační infekce. Antibiotická léčba. Astma bronchiale. Definice, prevalence, patofyziologie. Klinické projevy, vyšetření.Farmakoterapie akutního záchvatu a chronického persistentního astmatu. Záněty plic. Etiologie, klinické projevy, vyšetřovací metody. Rozdíly původců v terénu a u nozokomiálních infekcí.Tuberkulóza plic. Možnosti prevence, epidemiologie, patogeneze. Projevy plicní a mimoplicní tbc.Nádorová onemocnění plic a průdušek Etiologie, výskyt, vyšetřovací metody, léčba - konzervativní, chirurgická. Chemoterapie.Sarkoidóza, plicní fibróza, alergie.Transplantace plic.Obsahové zaměření seminářů:Fyzikální vyšetření pacienta zaměření na kardiologickou problematiku, vyhodnocení.Monitorace fyziologických funkcí, hodnocení.Vyšetřovací a léčebné metody v pneumologii, úloha sestry.Ošetřovatelský proces u nemocných s onemocněním dýchacího systému.Edukace.

Získané způsobilosti

Student dokáže zhodnotit aktuální stav nemocného s onemocněním dýchacího systému.Student se dokáže orientovat v diagnostických a léčebných intervencích u nemocných s onemocněním dýchacího systému.Student zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace.Student dokáže edukovat nemocného s onemocněním dýchacího systému.

Literatura

HERDMAN, T. H. NANDA Ošetřovatelské diagnózy 2009-2011. Definice a klasifikace. Praha, Grada, 2010. ISBN 978-80-247-34423-.Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Kolek, Vítězslav. Pneumologie pro magistry a bakaláře. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2005. ISBN 80-244-1175-X.Klener, Pavel. Propedeutika ve vnitřním lékařství. 3., přeprac. vyd. Praha Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-643-4." KLENER, P. Vnitřní lékařství. Praha, 2006. ISBN 80-7262-430-X.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu : Zpracování ošetřovatelského plánu u nemocného s onemocněním dýchacího systému a jeho obhajoba.docházka 80%

Garant

Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

Vyučující

MUDr. Jitka Smolová