Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oše. péče o N s chir. onem. krku a hrud. (KOS / MOPKH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MOPKH - Oše. péče o N s chir. onem. krku a hrud., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Příštítná tělíska, anatomie a fysiologie. Hyperparathyreosa.Onemocnění tepen a žil na krku. Vyšetřovací metody a možnosti chirurgické léčby.Onemocnění pleury - pleurální výpotek, maligní pleurální výpotek, empyém, chylothorax, hemothorax, spontánní pneumothorax, nádory plesury.Onemocnění mediastina - akutní a chronická mediastinitida, příčiny vzniku a léčení.Chirurgické onemocnění plic. Plicní infekce, plicní absces, bronchiektázie, tuberkulosa. Nádory plic. Etiologie, typy nádorů, klasifikace. Příznaky plicních nádorů, vyšetřovací metody, rozvaha únosnosti rozsahu plicní operace.Chirurgické přístupy do dutiny hrudní, komplikace operací a jejich závažnost v časném pooperačním průběhu.Obsahové zaměření seminářů :Fyzikální vyšetření pacienta s chirurgickým onemocněním krku a hrudníku, vyhodnocení.Monitorace fyziologických funkcí, hodnocení.Ošetřovatelský proces u nemocných s chirurgickým onemocněním krku a hrudníku, návaznost na přednášená onemocnění.Management předoperační a pooperační péče.

Získané způsobilosti

Student zná speciální terminologii spojenou s posuzováním zdravotního stavu pacienta s onemocněním či poruchou v oblasti hlavy a krku.Student zná pato- fyziologické změny, ke kterým dochází v souvislosti s onemocněním orgánů zahrnující oblast hlavy a krku.Student zná komplexní prevenci, diagnostiku a léčbu u onemocnění hlavy a krku.Student zná speciální ošetřovatelské postupy u pacientů s onemocněním hlavy a krku.Student je schopna identifikovat specifické potřeby a sestavit komplexní ošetřovatelský plán na základě odborného zhodnocení pacienta.Student je schopna zhodnotit zdravotní stavu a potřeb pacienta s onemocněním hlavy a krku včetně identifikace rizik.

Literatura

Krajíček, Milan. Chirurgická a intervenční léčba cévních onemocnění. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-0607-8." ZEMAN, M. Chirurgická propedeutika. Praha, 2000. ISBN 80-7169-705-2.HERDMAN, T. H. NANDA Ošetřovatelské diagnózy 2009-2011. Definice a klasifikace. Praha, Grada, 2010. ISBN 978-80-247-34423-.Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Třeška, Vladislav. Propedeutika vybraných klinických oborů. 1. vyd. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0239-8.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.

Garant

Doc. MUDr. Luboš Holubec, CSc.

Vyučující

MUDr. Jiří Škorpil, Ph.D.