Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oše. péče o nem. s onem . moč. systému (KOS / MOPMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MOPMS - Oše. péče o nem. s onem . moč. systému, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek :Etiologie a patogeneze.Diagnostické metody.Základní léčebné postupy.Prevence nemocí.Primární glomerulopatie, sekundární glomerulopatie.Infekce močového traktu.Hypertenze u nefrologického pacienta, cevní choroby ledvin s akutním průběhem.Urolitiáza, nádory ledvin, obstrukční uropatie, urogenitální trauma.Diabetik a nefrologická onemocnění, metabolicky podmíněné neuropatie, dědičná a vrozená onemocnění.Akutní ledvinné selhání.Chronická ledvinná nedostatečnost.Intermitentní a kontinuální eliminační metody.Transplantace ledviny, charakteristika příjemce, a dárce, indikace, kontraindikace, antirejekční terapie.Obsahové zaměření seminářů:Fyzikální vyšetření pacienta zaměření na problematiku onemocnění močového systému, vyhodnocení.Monitorace fyziologických funkcí, hodnocení.Edukace.Ošetřovatelský proces u nemocných s onemocněním močového systému, návaznost na přednášená onemocnění.Management ošetřovatelské péče u nemocného v chronickém dialyzačním programu.

Získané způsobilosti

Student dokáže zhodnotit aktuální stav nemocného s onemocněním močového systému.Student se dokáže orientovat v diagnostických a léčebných intervencích u nemocných s onemocněním močového systému.Student zná zvládání náhlých příhod, krizových situací s použitím technik managementu komplikací, zásady komunikace.Student dokáže edukovat nemocného s onemocněním močového systému.

Literatura

NEJEDLÁ M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1150-8.Teplan, V. Infekce ledvin a močových cest v dospělém a dětském věku. Šafránková, A., Nejedlá, M. Interní ošetřovatelství I a II. Grada, Praha , 2006. HERDMAN, T. H. NANDA. Ošetřovatelské diagnózy 2009-2011. Definice a klasifikace. Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1830-9.Klener, Pavel. Propedeutika ve vnitřním lékařství. 3., přeprac. vyd. Praha Galén, 2009. ISBN 978-80-7262-643-4.VIKLICKÝ, O; JANOUŠEK, L; BALÁŽ, P. Transplantace ledviny v klinické praxi.

Požadavky

Požadavky k získání zápočtu : Zpracování ošetřovatelského plánu u nemocného s onemocněním močového systému a jeho obhajoba.K zápočtu docházka na 80%.Při nesplnění docházky vypracování seminární práce.Požadavky k získání zkoušky : Ústní zkouška.

Garant

Doc. MUDr. Milan Hora, PhD.

Vyučující

MUDr. Pavla Toufarová