Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v neurochirurgii (KOS / MOPNC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MOPNC - Ošetřovatelská péče v neurochirurgii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Tumory mozku.2. Cévní onemocnění mozku a míchy.3. Kraniocerebrální poranění, komoce, kontuze, subdurální a epidurální hematom.4. Operace páteře a míchy.5. Tumory, degenerativní onemocnění páteře.6. Úrazy páteře, operace - fixační stabilizační operace.7. Úrazy a onemocnění periferních nervů.Semináře:1. Diagnostika potenciálních perioperačních problémů.2. Ošetřovatelské zhodnocení pacienta - tvorba ošetřovatelského plánu.3. Sledování fyziologických funkcí včetně sledování intrakraniálního tlaku.4. Ošetřovatelský plán u nemocného po operaci mozku.5. Ošetřovatelský plán u nemocného po operaci páteře.6. Ošetřovatelský plán u nemocného po operaci míchy.7. Edukační plán u nemocného po úrazu páteře a míchy.

Získané způsobilosti

Student/ka zná onemocnění a mechanismy úrazů páteře.Student/ka zná charakteristiku polytraumat a přidružených poranění.Student/ka zná základní postupy při diagnostice poranění páteře a hlavy. Student/ka zná možnosti chirurgické a konzervativní terapie v neurochirurgii.Student/ka umí posoudit a analyzovat závažnost stavu pacienta s úrazem nebo onemocněním páteře.Student/ka dokáže plánovat a realizovat ošetřovatelskou péči .Student/ka umí edukovat pacienty s úrazem páteře a hlavy.

Literatura

NÁHLOVSKÝ, J. Neurochirurgie. Praha, 2006. ISBN 80-7262-319-2.AMBLER, Z. Neurologie. Praha: Karolinum, 2000. ISBN 80-246-0080-3.KAŇOVSKÝ, P. Neurologie: cévní mozkové příhody. Praha, 2002. SMRČKA, M. a kol. Poranění mozku. Praha, 2002. ISBN 80-7169-820-2.PLAS, J., ZEMAN, M. Speciální chirurgie. Praha, 2000. ISBN 80-7262-075-4.

Požadavky

Student zpracuje kasuistiku pacienta s poraněním mozku, míchy nebo páteře.K zápočtu docházka na 80%.Ústní pohovor.

Garant

MUDr. Václav Runt

Vyučující

MUDr. Václav Runt