Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o N s onem. pohyb. aparátu (KOS / MOPPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MOPPA - Oš. péče o N s onem. pohyb. aparátu, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Anatomie a fyziologie pohybového ústrojí, vyšetřovací metody v ortopedii.2. Zánětlivé revmatické choroby.3. Degenerativní onemocnění kloubů.4. Metabolická kostně kloubní onemocnění.5. Septické artritidy - bakteriální, virové, TBC.6. Farmakoterapie - základní přehled, indikace a kontraindikace, interakce, aktivní vyhledávání vedlejších účinků léků a edukace nemocného.7. Rehabilitační léčba -zásady, sestavení rehabil. plánu, protetické pomůcky, ergoterapie, fyzikální a pohybová terapie, lázeňská léčba, kompenzační pomůcky.Semináře:1. Fyzikální vyšetření, posouzení klienta sestrou.2. Vyšetřovací metody -příprava a ošetřovatelská péče před a po výkonu.3. Edukace klienta -zdravý životní styl, pohybová aktivita, rehabilitace,4. Ošetřovatelský plán u klienta s pohybovým omezením.5. Ošetřovatelský proces u vybraných onemocnění pohybového aparátu.

Získané způsobilosti

Student/ka zná anatomii a fyziologii pohybového aparátu.Student/ka zná základní diagnostiku vrozených a získaných onemocnění pohybového aparátu.Student/ka zná rizikové faktory ovlivňující negativně ošetřovatelskou péči u pacientů s vrozenými a získanými onemocněními pohybového aparátu.Student/ka umí posoudit stav pacientů a sestavit plán ošetřovatelské péče. Student/ka plánuje, realizuje a hodnotí ošetřovatelskou péči u pacientů s vrozeným nebo získaným onemocněním pohybového aparátu.Student/ka dokáže edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky o vrozených a vývojových vadách se zaměřením na domácí péči.

Literatura

" POKORNÝ, D . Artróza. Praha, 2000. ISBN 80-7236-184-8." DOENGES, E. M., MOORHOUSE, M. F. Kapesní průvodce Zdravotní sestry. Praha, 2001. ISBN 80-247-0242-8." KOUDELA, K. Ortopedie. Praha, 2004. ISBN 80-246-0654-2." DUNGL, P. Ortopedie. Praha, 2005. ISBN 80-247-0550-8.

Požadavky

K zápočtu docházka na 80%.Zápočtový test: splnění 80%.

Garant

Prof. MUDr. Václav Čepelák, DrSc.

Vyučující

MUDr. Tomáš Malotín