Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pojišťovnictví (KOS / MPOJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MPOJ - Pojišťovnictví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam veřejného zdravotního pojištění, jeho vznik, účel a smysl.2. Podmínky pro vznik zdravotního zařízení, výběrové řízení, organizace zdravotních a sociálních služeb.3. Typy zdravotních pojišťoven (VZP, zaměstnanecké), vícezdrojové financování zdravotní péče.4. Registrační listy zdravotních výkonů a obsah výkonů dle vyhl. č. 134/1998 Sb. v platném znění (sazebník výkonů).5. Smluvní vztahy (smlouva se zdravotní pojišťovnou a její přílohy, hlavně přílohy č.2, resp. 3).6. Specifikace zdravotní a sociální péče z hlediska obsahu péče a financování.7. Druhy nelékařských odborností, odborné sekce a garance výkonů, SZM (smluvní zdravotnický materiál) a LP (léčivé přípravky).8. Dohodovací řízení, druhy financování (výkonové, paušální, regulační) - zdravotní péče.9. Financování sociálních služeb.10. Zdravotní financování v EU, garance ošetření, přeúčtování zdravotního pojištění mezi zeměmi EU.Semináře:1. Zákon č 48/1997 Sb. o všeobecném zdravotním pojištění, zákon 551/1991 Sb. o Všeobecné zdravotní pojišťovně, zákon 280/1992 Sb. o rezortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, zákon 592/1992 Sb. pojistném na všeobecném zdravotním pojištění, vyhl. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, vše v platném znění.2. Podmínky pro vznik zdravotního zařízení, výběrové řízení, zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu a zákon č. 160/1992 Sb. o zdravotní péči v nestátních zdravotnických zařízeních.3. Úhradová vyhláška a financování v návaznosti na vícezdrojové financování a typy zdravotních pojišťoven.4. Tvorba registračních a kalkulačních listů v návaznosti na praktické dovednosti studentů.5. Tvorba smluvních vztahů s pojišťovnami, tvorba příloh č. 2 (resp. 3), které specifikují obor a odbornost.6. Specifikace zdravotních a sociálních služeb, rozdělení jednotlivých oblastí z hlediska poskytování péče i financování.7. Seznámení se s druhy oborů a odborností, možností vykazování SZM a LP, zevrubné seznámení se sazebníkem VZP (HVLP - hromadně vyráběné léčivé přípravky, IVLP - individuálně vyráběné léčivé přípravky, ZM - zdravotnický materiál předepisovaný na poukaz).8. Dohodovací řízení o financování zdravotnických služeb, výpočet úhrady, regulační mechanismy apod.9. Vyhl. č. 108/2007 a 505/2007 Sb. o sociálních službách, oddělení zdravotní a sociální péče z hlediska úhrady.10. Opakovací a konzultační seminář.

Získané způsobilosti

Student/ka:- zná základní pojmy z ekonomiky zdravotnictví a zdravotního pojištění;- chápe souvztažnosti ve sférách finančních, pojišťovacích a úhradové struktury systému zdravotní péče;- rozumí skladbě kalkulačních listů v návaznosti na obsah zdravotních výkonů.

Literatura

Zavázalová, Helena. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha : Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0467-1.

Požadavky

Aktivní přístup ve výuceZápočtový test

Garant

Mgr. Bc. Pavla Kantoříková

Vyučující

Mgr. Bc. Pavla Kantoříková