Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané psychol.-psychiatr.problémy v oš (KOS / MPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MPPO - Vybrané psychol.-psychiatr.problémy v oš, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Zdraví a nemoc, bio-psycho-socio-spirituální souvislosti.2. Posouzení duševního zdraví - impairment, disability, handicap. Základní pojmy.3. Somatická nemoc jako psychologický problém.4. Psychologická problematika zdravotně postižených.5. Psychologické problémy, psychopatologie, psychiatrie a péče o nemocné.6. Duševní poruchy a kvalita péče (institucionální a komunitní péče o duševně nemocné).7. Vybrané duševní a behaviorální poruchy.8. Multidisciplinární péče o duševně nemocné.9. Psychoterapie v práci sestry.10. Psychické rizikové a protektivní faktory zdraví.11. Životní styl a jeho odraz ve zdraví a nemoci.12. Kvalita života ve zdraví a nemoci.13. Psychologická problematika odlišného životního stylu, sociální patologie.14. Problematika závislosti na alkoholu a jiných psychoaktivních látkách.15. Duševní hygiena.16. Stres, koncepce a modely stresu.17. Stres a zdraví, možnosti zvládání stresu. Zvyšování odolnosti vůči zátěži.18. Specifika ošetřovatelské péče o akutně a dlouhodobě nemocné z hlediska klinické psychologie a psychiatrie.19. Specifika ošetřovatelské péče o nemocné v rámci oborů interních a chirurgických z hlediska klinické psychologie a psychiatrie.20. Specifika ošetřovatelské péče o nemocné v rámci oborů pediatrie a gynekologie z hlediska klinické psychologie a psychiatrie.Cvičení:1. Psychosomatické a somatopsychické souvislosti nemoci.2. Ošetřovatelské diagnózy, ošetřovatelský plán u duševně nemocných.3. Ošetřovatelské diagnózy, ošetřovatelský plán u pacientů závislých na alkoholu a drogách.4. Kvalita života ve zdraví a nemoci.5. Psychohygiena v práci sestry.6. Životní styl, edukace v práci sestry.7. Koncepce a modely stresu.8. Sociálně-psychologický výcvik. Sebereflexe.9. Komunikace v náročných životních situacích.10. Specifika ošetřovatelské péče - kazuistiky.

Získané způsobilosti

Student/ka je schopen/a objasnit bio-psycho-socio-spirituální souvislosti nemoci, analyzovat souvislosti, které mají zásadní význam v kontinuitě zdraví - nemoc (kazuistiky), zhodnotit ošetřovatelskou péči o duševně nemocné, stanovit ošetřovatelské diagnózy a sestavit plán ošetřovatelské péče, aplikovat znalosti z oblasti duševní hygieny a duševního zdraví, prakticky realizovat sebereflexi v hodinách cvičení.

Literatura

JANKOVSKÝ J. Etika pro pomáhající profese. Triton, Praha, 2003. Raboch, Jiří; Zvolský, Petr. Psychiatrie. 1. vyd. Praha : Galén, 2001. ISBN 80-7262-140-8.Raboch, Jiří; Pavlovský, Pavel,; Janotová, Dana. Psychiatrie : minimum pro praxi. 4. vyd. Praha : Triton, 2006. ISBN 80-7254-746-1.Hoschl, C. Psychiatrie pro praktické lékaře. Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál, Praha, 2004.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích - 80% docházkaZápočtový test: splnění 80%Prezentace kazuistiky

Garant

Mgr. Lenka Kroupová

Vyučující

Mgr. Lenka Kroupová