Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOS / MTKOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MTKOK - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj transkulturního ošetřovatelství.Multikulturní a transkulturní ošetřovatelství.Rasa, etnicita a národnost.Kulturně specifické ošetřovatelské modely Leiningerové a Gigerové a Davidhizarové a jejich uplatnění v praxi.Kulturní šok při ošetřování cizinců a menšin.Cizinci v České republice a otázky integrace a zdravotní péče.Kulturní konstrukce nemoci, zdraví a těla.Menšiny v kontextu zdraví a zdravotní péče.Zákony a vyhlášky o poskytovaní zdravotní péče u cizinců v ČR.Opakování.

Získané způsobilosti

Absolventi jsou schopni uvažovat o nemoci a zdraví jako kulturních konstruktech a vyvarovat se v praxietnocentrismu v péči o příslušníky odlišných kulturních a sociálních skupin.

Literatura

Ryšlinková, Markéta. Česká sestra v arabském světě : multikulturní ošetřovatelství v praxi. 1. vyd. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2856-8.Ivanová, Kateřina; Špirudová, Lenka,; Kutnohorská, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1212-1.Špirudová, Lenka. Multikulturní ošetřovatelství II. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1213-X.

Požadavky

Aktivní přístup na přednáškách. Splnění podmínek zápočtového testu na 80 %.

Garant

Mgr. Soňa Loudová

Vyučující

PhDr. Jana HorováMgr. Soňa Loudová