Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOS / MTKOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MTKOZ - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj transkulturního ošetřovatelství2. Multikulturní a transkulturní ošetřovatelství3. Kulturně specifické ošetřovatelské modely Leiningerové a Gigerové a Davidhizarové a jejich uplatnění v praxi4. Kulturní šok při ošetřování cizinců a menšin5. Cizinci v České republice a otázky integrace a zdravotní péče6. Zákony a vyhlášky o poskytovaní zdravotní péče u cizinců v ČR7. Etnické, náboženské komunity v ČR: historický vývoj komunity ve světě, v ČR, životní filozofie komunity, charakteristické znaky, duchovný vývoj, posuzování zdraví v komunitě8. Edukační činnost sestry s ohledem na etnickou, národnostní či náboženskou příslušnost klienta

Získané způsobilosti

Student popíše znalosti ze života etnických, kulturních a náboženských skupin, vědomosti o životní filosofii a životních prioritách menšin.Student vymezí důležitost multikulturních znalostí při uspokojování potřeb a zajišťování péče u klienta. Student použije znalosti o prevenci kulturního šoku při ošetřování cizinců a jednotlivých etnických skupin.Student popíše specifické ošetřovatelské modely, které použije do praxe.Student zvolí vhodnou formu edukace klienta s ohledem na jeho etnickou, národnostní či náboženskou příslušnost.

Literatura

Ivanová, Kateřina; Špirudová, Lenka,; Kutnohorská, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1212-1.Špirudová, Lenka. Multikulturní ošetřovatelství II. Vyd. 1. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1213-X.Ryšlinková, Markéta. Česká sestra v arabském světě : multikulturní ošetřovatelství v praxi. 1. vyd. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2856-8.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Zápočtový test: splnění 75%.

Garant

Mgr. Soňa Loudová

Vyučující

Mgr. Jana Holoubková, DiS.PhDr. Jana Horová