Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní ošetřovatelství (KOS / MULO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / MULO - Multikulturní ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historický vývoj transkulturního ošetřovatelství.Multikulturní a transkulturní ošetřovatelství.Kulturně specifické ošetřovatelské modely Leiningerové a Gigerové a Davidhizarové a jejich uplatnění v praxi.Kulturní šok při ošetřování cizinců a menšin.Cizinci v České republice a otázky integrace a zdravotní péče.Zákony a vyhlášky o poskytovaní zdravotní péče u cizinců v ČR.Etnické, náboženské komunity v ČR: historický vývoj komunity ve světě, v ČR, životní filozofie komunity, charakteristické znaky, duchovný vývoj, posuzování zdraví v komunitě.Edukační činnost sestry s ohledem na etnickou, národnostní či náboženskou příslušnost klienta.Problémové vyučování, řešení kazuistik ve skupinách.Zápočtový test.

Získané způsobilosti

- znalost základních pojmů- získání znalostí o vybraných etnických skupinách- využití získaných znalostí v praxi

Literatura

Pavlíková, Slavomíra. Modely ošetřovatelství v kostce. Praha : Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1211-3.. Ivanová, K., Špirudová, L., Kutnohorská, J. Multikulturní ošetřovatelství I. ŠPIRUDOVÁ, L. a kol. Multikultúrní ošetřovatelství II.. ISBN 80-247-1213-X.

Požadavky

aktivita studentaseminární prácek zápočtu docházka 90%zápočtový test: splnění 75 %

Garant

Mgr. Kristina Janoušková

Vyučující

Mgr. Jana Holoubková, DiS.Mgr. Kristina JanouškováMgr. Jana Holoubková, DiS.Mgr. Kristina Janoušková