Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s postiž. nerv. systémem (KOS / NERV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / NERV - Oš. péče o nem. s postiž. nerv. systémem, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Podpora zdraví a prevence vzniku neurologických onemocnění.Základní neurologické vyšetření, neurologické diagnostické procedury a testy; symptomatologieneurologických onemocnění;Poruchy vědomí (klasifikace, příčiny, klinická manifestace, léčba). Zvýšený intrakraniální tlak (definice, příčiny, klinická manifestace, terapie), edém mozku, herniační syndrom.Záchvatovitá onemocnění (klasifikace: parciální záchvaty, generalizované záchvaty, statusepilepticus)Bolesti hlavy (příčiny, typy, klinická manifestace, diferenciální diagnostika, symptomatickáléčba)Degenerativní onemocnění nervového systému (Parkinsonova choroba, Huntingtonova choroba,Alzheimerova choroba); degenerativní onemocnění míchy (syringomyelie, amyotrofická laterálnískleróza)Cerebrovaskulární onemocnění (intracerebrální ischémie a hemoragie, subarachnoidální hemoragie,aneurysmata, cévní malformace)Zánětlivá infekční onemocnění nervového systému (meningitis, parameningeálními infekce,encefalitidy)Autoimunní onemocnění (sclerosis multiplex, Guillain-Barré syndrom, myastenia gravis,polyneuritidy)Nádory nervového systému (mozkové nádory, nádory míchy)Onemocnění periferních a kraniálních nervů (neuropatie, neuralgie trigeminu, parézy lícního nervu)Cvičení:Celkové neurologické vyšetření (vědomí, mentální funkce, řeč, motorické funkce, hlavové nervy,pohyb, chůze, čití, reflexy, vyprazdňování)Celková péče o pacienty s neurologickým onemocněním (ošetřovatelské diagnózy: riziko zranění,riziko poškození korneální tkáňové integrity, změna ve výživě, porucha polykání, riziko aspirace,deficit sebepéče, porucha verbální komunikace, obstipace, změna perfuze mozku, změnavnímání,bolest, změna tělesné teploty, deficit znalostí)Elektrodiagnostické vyšetření v neurologiiOšetřovatelská péče o nemocného se změněnou úrovní vědomí, se zvýšeným nitrolebním tlakem,s tumorem CNSOP Ošetřovatelská péče o nemocného s epileptickým záchvatem; OP o nemocného s bolestí hlavyOšetřovatelská péče o nemocného s Parkinsonovou chorobouOšetřovatelská péče o nemocného s Alzheimerovou chorobou; s Huntingtonovou chorobouOšetřovatelská péče o nemocného s amyotrofickou laterální sklerózouOšetřovatelská péče o nemocného s cévní mozkovou příhodou v akutní fázi a v rehabilitační fáziOšetřovatelská péče o nemocného s meningitidou a encefalitidouOšetřovatelská péče o nemocného s roztroušenou sklerózou

Získané způsobilosti

Student po absolvování kurzu je schopen klinicky zhodnotit stav pacienta s ohledem na možné postižení nervového systému, aplikovat teoretické znalosti při péči o pacienty s neurologickým onemocněním a stanovit standardní plány ošetřovatelské péče o pacienty s neurologickým onemocněním, komplexní péče, péče o nemocné s poruchami vědomí, specifická péče u akutních neurologických stavů.

Literatura

Dvořáček, I. Akutní medicína. Doenges, E.M., Moorhouse, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. TICHÝ, J. A KOL. Neurologie. Jedlička, P., Nebudová. J. Neurologie. Tyrlíková J. Neurologie pro sestry. NCONZO Brno, 2003. Amber, Z. Neurologie pro studenty všeobecného lékařství. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovatelstvo. Mádlová J. a kol. Příručka pro ošetřovatelství pacientů s CMP. ČAS, 1998.

Požadavky

Docházka 90%Zpracování ošetřovatelského plánuZápočtový test: splnění 80%Ústní zkouška

Garant

MUDr. Pavel Potužník

Vyučující

Mgr. Martina ŠellingováMUDr. Josef VavříkMgr. Martina ŠellingováMUDr. Josef Vavřík