Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o nem. s chor. nervového systém (KOS / NERVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / NERVS - Oš. péče o nem. s chor. nervového systém, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podpora zdraví a prevence vzniku neurologických onemocnění.Základní neurologické vyšetření, neurologické diagnostické procedury a testy; symptomatologie neurologických onemocnění.Poruchy vědomí (klasifikace, příčiny, klinická manifestace, léčba). Zvýšený intrakraniální tlak (definice, příčiny, klinická manifestace, terapie), edém mozku, herniační syndrom.Záchvatovitá onemocnění (klasifikace: parciální záchvaty, generalizované záchvaty, status epilepticus).Bolesti hlavy (příčiny, typy, klinická manifestace, diferenciální diagnostika, symptomatická léčba).Degenerativní onemocnění nervového systému (Parkinsonova choroba, Huntingtonova choroba, Alzheimerova choroba); degenerativní onemocnění míchy (syringomyelie, amyotrofická laterální skleróza).Cerebrovaskulární onemocnění (intracerebrální ischémie a hemoragie, subarachnoidální hemoragie, aneurysmata, cévní malformace).Zánětlivá infekční onemocnění nervového systému (meningitis, parameningeálními infekce, encefalitidy).Autoimunní onemocnění (sclerosis multiplex, Guillain-Barré syndrom, myastenia gravis, polyneuritidy).Nádory nervového systému (mozkové nádory, nádory míchy)Onemocnění periferních a kraniálních nervů (neuropatie, neuralgie trigeminu, parézy lícního nervu)Osnova cvičení:Celkové neurologické vyšetření (vědomí, mentální funkce, řeč, motorické funkce, hlavové nervy, pohyb, chůze, čití, reflexy, vyprazdňování).Celková péče o pacienty s neurologickým onemocněním (ošetřovatelské diagnózy: riziko zranění, riziko poškození korneální tkáňové integrity, změna ve výživě, porucha polykání, riziko aspirace, deficit sebepéče, porucha verbální komunikace, obstipace, změna perfuze mozku, změna vnímání,bolest, změna tělesné teploty, deficit znalostí).Elektrodiagnostické vyšetření v neurologii.Ošetřovatelská péče o nemocného se změněnou úrovní vědomí, se zvýšeným nitrolebním tlakem, s tumorem CNS.Ošetřovatelská péče o nemocného s epileptickým záchvatem; OP o nemocného s bolestí hlavy.Ošetřovatelská péče o nemocného s Parkinsonovou chorobou.Ošetřovatelská péče o nemocného s Alzheimerovou chorobou; s Huntingtonovou chorobou.Ošetřovatelská péče o nemocného s amyotrofickou laterální sklerózou.Ošetřovatelská péče o nemocného s cévní mozkovou příhodou v akutní fázi a v rehabilitační fázi.Ošetřovatelská péče o nemocného s meningitidou a encefalitidou.Ošetřovatelská péče o nemocného s roztroušenou sklerózou.

Získané způsobilosti

Student po absolvování kurzu je schopen klinicky zhodnotit stav pacienta s ohledem na možné postižení nervového systému, aplikovat teoretické znalosti při péči o pacienty s neurologickým onemocněním a stanovit standardní plány ošetřovatelské péče o pacienty s neurologickým onemocněním, komplexní péče, péče o nemocné s poruchami vědomí, specifická péče u akutních neurologických stavů.

Literatura

Dvořáček, I. Akutní medicína. TICHÝ, J. A KOL. Neurologie. Jedlička, P.,Nebudová, J. Neurologie. Avicenum Praha, 1989. Tyrlíková J. Neurologie pro sestry. NCONZO Brno, 2003. Ambler, Z. Neurologie pro studenty všeobecného lékařství. UK Karolinum Praha, 1999. Mádlová J. a kol. Příručka pro ošetřovatelství pacientů s CMP. ČAS, 1998.

Požadavky

Docházka 90 %. Zpracování ošetřovatelského plánu. Zápočtový test: splnění 80 %. Ústní zkouška.

Garant

MUDr. Josef Vavřík

Vyučující

MUDr. Josef VavříkMgr. Martina Šellingová