Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Novorozenecký věk (KOS / NOVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / NOVK - Novorozenecký věk, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 3.Terminologie v perinatálním období ve vztahu k novorozencům, organizace péče o fyziologického novorozenceOrganizace péče o rizikového a patologického novorozenceNásledná péče o rizikové a patologické novorozence, dlouhodobé následky hypoxického syndromu4. - 5.Perinatální screening, přehled VVV a jejich prevence a terapie.Perinatální infekce, resuscitace u novorozence, výživa kojence.Semináře:1. - 2.Ošetřovatelský proces u fyziologického novorozence, hospitalizace.Ošetřovatelský proces u patologického novorozence, hypoxický syndrom.Ošetřovatelský proces u novorozence s hyperbilirubinemií .Ošetřovatelský proces u novorozence s VVV.3. - 4.Ošetřovatelský proces při resuscitaci u novorozence.Kojení.

Získané způsobilosti

Student/ka:-zná zásady a postupy zvýšeného sledování a péče o novorozence v prvních hodinách po porodu;-zná způsoby a postupy sledování a péče o novorozence s poporodním poraněním;-zná způsoby sledování a poskytování ošetřovatelské péče novorozencům s výskytem fyziologické žloutenky;-zná způsoby a postupy při sledování a řešení výskytu stavu hypoglykémie u fyziologického novorozence;-zná rizika a příznaky výskytu patologických stavů u novorozence, způsoby řešení včetně zahájení okamžité resuscitace;-zná způsoby komunikace a navázání vztahu spolupráce s matkou novorozence s výskytem výše uvedených změn zdravotního stavu;-zná postupy při provádění preventivních vyšetření a postupů u fyziologických novorozenců se zvýšenou potřebou sledování a péče v poporodním období;-zná metody a prostředky k zajišťování nutričních potřeb novorozenců s poporodním poraněním, s fyziologickou žloutenkou, s příznaky hypoglykémie, s příznaky změny zdravotního stavu; -zná přístrojovou techniku používanou v péči o novorozence; -zná hygienické a právní normy nezbytné pro vedení a řízení ošetřovatelské péče poskytované novorozencům v rámci systému zdravotní péče management bezpečného prostředí pro novorozence.

Literatura

Borek, Ivo. Vybrané kapitoly z neonatologie a ošetřovatelské péče. Vyd. 2., dopl. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. ISBN 80-7013-338-4.

Požadavky

Aktivní přístup ve výuceZápočtový test

Garant

Doc. MUDr. Jiří Dort, Ph.D.