Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v oftalmologii (KOS / OFTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OFTO - Ošetřovatelství v oftalmologii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Úvod do oftalmologie. Očnice: anatomie, vztah k vedlejším dutinám nosním, záněty. Svalya jejich inervace.2. Koordinace očních pohybů. Šilhání. Ortoptika a pleoptika. Slzná žláza a funkce slznéhofilmu.3. Úrazy obličeje, víček, polytraumata. Exophthalmus, endokrinní orbitopatie. Víčka,úchylky jejich postavení, lagophthalmus, záněty, nádory, basaliom. Everze víčkajednoduchá.4. Spojivka záněty, poleptání, syndrom suchého oka. Slzné cesty, uzávěr, záněty. Bělimaa rohovka. Úrazy rohovky , erose, perforace, cizí tělesa.5. Záněty, rohovkové vředy. Poleptání a popálení, 1. pomoc. Keratoplastika. Uvea, úlohaduhovky, řasnatého tělesa a cévnatky ve funkci oka.6. Záněty a nádory. Zornice a jejich reflexy. Čočka, zkalení. Operace katarakty,fakoemulsifikace s implantací umělé čočky. Sklivec, zkalení, krvácení, pars planavitrektomie.7. Sítnice a zrakový nerv, anatomie a fyziologie. Odchlípení sítnice, diagnostika, léčení.8. Onemocnění zrakového nervu a zrakové dráhy. Centrální a periferní vidění. Barevnévidění. Refrakce oka, emetropie, hypermetropie, myopie, astigmatismus Presbyopie.9. Brýlová korekce. Kontaktní čočky. Refrakční operace. Glaukom, rozdělení, rizikovéfaktory, diagnostika, léčení konzervativní a chirurgické.10. Léky v oftalmologii a způsoby jejich aplikace. Oční obvazy. Vyšetřovací metody,štěrbinová lampa, oftalmoskopie, vyšetření ostrosti zraku, perimetrie, tonometrie. Očníoperace. Péče o slabozraké a slepé.Obsahové zaměření cvičení:1. Vyšetřovací metody s praktickými ukázkami.2. Úloha všeobecných sester při aplikaci léků a obvazů.3. Účast při vyšetřování ostrosti zraku a předpisu brýlí. Perimetrické vyšetření.4. Vyšetření barvocitu na pseudoisochromatických tabulkách.5. Ortoptika a pleoptika.6. Péče o slabozraké a slepé.7. Úloha Tyfloservisu spojená s návštěvou jeho pracoviště.

Získané způsobilosti

Student bude schopen správně identifikovat příznaky signalizující onemocnění, klinicky zhodnotit akutní stav pacienta, aplikovat ošetřovatelský proces včetně ošetřovatelských postupů a výkonů, které se týkají ošetřování pacientů/klientů v oftalmologii.

Literatura

AUTRATA, R. Nauka o zraku. Brno: IDV PZ, 2002. KVAPILÍKOVÁ, K. Přehled chorob zrakového ústrojí. Brno: IDV PZ, 2003. AUTRATA, R. Refrakční vady a jejich vyšetřovací metody. Brno: NCO NZO, 2004. ARÉNBERGER, P. a kol. Vybrané kapitoly z ORL, kožního a očního lé.

Požadavky

docházka 80% závěrečné kolokvium

Garant

Prof. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc.

Vyučující

Mgr. Eva PolívkováProf. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc.Mgr. Eva PolívkováProf. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc.