Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v gynekologii (KOS / OGY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OGY - Ošetřovatelská péče v gynekologii, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Anatomie ženských reprodukční orgánů2. Menstruační cyklus a jeho poruchy3. Sterilita, endometrióza4. Vrozené vývojové vady reprodukčních orgánů5. Gynekologické vyšetřovací metody6. Záněty v gynekologii7. Nádory prsů, nádory zevních rodidel8. Prekancerózy a nádory děložního hrdla, dělohy9. Nádory vaječníků10. UrogynekologieObsah cvičení:1. Praktické procvičování anatomie ženských reprodukční orgánů na modelech2. Poruchy menstruačního cyklu v práci porodní asistentky3. Péče porodní asistentky o ženu s poruchou plodnosti4. Nácvik ošetřovatelských postupů v gynekologii5. Gynekologické vyšetřovací metody6. Péče porodní asistentky o ženu se záněty reprodukčních orgánů7. Praktický nácvik vyšetření a samovyšetření prsů8. Perioperační péče o ženu s prekancerózou a nádorem děložního hrdla, dělohy9. Perioperační péče o ženu s adnexektomií. Ošetřovatelská péče u žen s chemoterapií.10.Perioperační péče o ženy po gynekologických plastikách a TVT

Získané způsobilosti

student se orientuje v anatomii a fyziologii ženských reprodukčních orgánůstudent rozliší patologické stavy v gynekologiistudent se orientuje ve vyšetřovacích metodách v gynekologiistudent poskytne poradenství v rámci profese porodní asistentka v oblasti gynekologiestudent demonstruje samovyšetření prsustudent se orientuje v perioperační péči o ženu s gynekologickou operací

Literatura

Citterbart, Karel. Gynekologie. Praha : Galén, 2001. ISBN 80-7262-094-0.Roztočil, Aleš; Bartoš, Pavel. Moderní gynekologie. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2832-2.Slezáková, Lenka. Ošetřovatelství v gynekologii a porodnictví. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3373-9.Kobilková, Jitka. Základy gynekologie a porodnictví. 1. vyd. Praha : Galén, 2005. ISBN 80-7262-315-X.

Požadavky

80% účast, zápočtový test na 80%, ústní zkouška

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

MUDr. Kateřina BornováDoc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.Mgr. Eva Hendrych LorenzováPhDr. Jana HorováMgr. Lucie KašováDoc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.