Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš. péče o těh. ženu při neprav. porodu (KOS / ONEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / ONEP - Oš. péče o těh. ženu při neprav. porodu, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Poruchy děložní činnosti (hypoaktivita, hyperaktivita, překotný porod, protrahovanýporod), medikamentózní porod. Hypoxie plodu za porodu, vyšetřovací metody.2. Předčasný porod, předčasný odtok vody plodové, tokolýza.3. Porod po termínu, přenášení. Indukce porodu.4. Poruchy naléhání a vstupování hlavičky, poruchy mechanismu II. doby porodní. Deflexnípolohy. Poloha šikmá a příčná. Ruptura dělohy. Naléhání a výhřez malých částí.5. Porod koncem pánevním. Komplikace při porodu konce pánevního.6. Porod vícečetného těhotenství.7. Nepravidelnosti III. doby porodní, operace ve III. době porodní. Nepravidelnosti IV. dobyporodní, hypotonie, atonie. Problematika DIC.8. Vedení porodu u žen s přidruženými nemocemi.9. Císařský řez. Klešťový porod.Cvičení:Cvičení navazují na okruhy přednášek1. zpracovávání kazuistik formou problémové výuky2. práce s porodnickými modely3. práce s informačními zdroji (literatura, odborné časopisy, internet)

Získané způsobilosti

Student: - rozpozná poruchu děložní činnosti a vysloví adekvátní opatření - vyjmenuje poruchy v délce trvání těhotenství a popíše způsoby ošetřovatelské péče - identifikuje poruchy naléhání a patologické polohy plodu - popíše specifika péče o ženu s vícečetným těhotenstvím - vyjmenuje nepravidelnosti III. a IV. doby porodní a bude znát ošetřovatelské intervence - předvede přípravu pomůcek na operativně vedený porod - popíše specifika péče o ženu s operativním porodem

Literatura

Dolezal, A. Porodnické operace. Zwinger, A. Porodnictví. Praha Galén, 2004. ISBN 80-7262-257-9.ROZTOČIL,A. Porodnictví. Hájek,Z. a kol. Rizikové a patologické těhotenství. Doležal, Antonín. Od babictví k porodnictví. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0277-6.Čech, Evžen. Porodnictví. Vyd. 1. Praha : Grada, 1999. ISBN 80-7169-355-3.ROZTOČIL, ALEŠ. Vyšetřovací metody v porodnictví a gynekologii.

Požadavky

80% docházkaCvičení: splněný test 80%.Přednáška: ústní zkouška.

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

MUDr. Vladimír KorečkoMgr. Eva Hendrych Lorenzová