Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná praxe a klinické semináře 5 (KOS / OPKS5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OPKS5 - Odborná praxe a klinické semináře 5, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Porodní sál- příjem ženy s fyziologickým porodem a rizikovým a patologickým těhotenstvím- zevní vyšetření a zhodnocení vedení I. doby porodní- vedení I. doby porodní u fyziologické i patologické rodičky- vést II. dobu porodní s dohledem mentorky- asistence u operativního porodu- asistence u předčasného porodu a porodu mrtvého plodu- péče o ženu ve III. a IV. době porodní včetně nepravidelností- ošetření porodního poranění s dohledem mentorky- ošetření novorozence s dohledem mentorkyGynekologické oddělení- ošetřovatelský proces o ženy se záněty zevních i vnitřních pohlavních orgánů- ošetřovatelský proces o ženy se zánětem prsu- edukace, prevence a dodržování hygienicko-epidemiologických zásadOddělení rizikových těhotných- ošetřovatelský proces u ženy s rizikovým i patologickým těhotenstvím- provádění a příprava speciálních diagnostických vyšetření v těhotenství (oxytocinový test,péče o ženu s amniocentézou, kordocentézou atd.)- multidisciplinární spolupráce (s fyzioterapeutem psychologem, sociální pracovnicí, dietnísestrou apod.)- oddělení šestinedělí, pooperační, novorozenecké oddělení viz II.ročník

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni: Analyzovat samostatně potřeby těhotné, rodičky, šestinedělky, novorozence a gynekologicky nemocné ženy. Vyhledat hlavní ošetřovatelské problémy, stanovit diagnózy a sestavit ošetřovatelský plán . Aplikovat teoretické poznatky v praxi. Volit správný postup vedení I., II.,II. a IV.doby porodní. Edukovat klientku o nefarmakologických metodách tlumení bolesti. Edukovat klientku o správném životním stylu vzhledem k jejímu zdravotnímu a celkovému stavu. Prakticky realizovat vyšetření těhotné, rodičky, šestinedělky a novorozence. Prakticky realizovat ošetřovatelskou péči o ženu s rizikovým průběhem těhotenství. Prakticky realizovat ošetřovatelskou péči o ženu s gynekologickým zánětem a po gynekologických operacích. Vyhledat rizikové faktory, patologické stavy. Působit v oblasti prevence.

Literatura

Doenges, Moorhouse. Kapesní průvodce setry. Praha, 2001. Kozierová, Erbová, Olivieriová. Oštrovatelstvo 1,2. Martin, 1995.

Požadavky

účast 100%Zápisy do deníku odborné praxe: odvedené porody, první ošetření novorozence, péče o šestinedělku.Vypracovat kazuistiku.Prezentace kazuistiky, individuálně s vyučujícím.

Garant

Mgr. Lucie Kašová

Vyučující

Mgr. Eva Hendrych LorenzováMgr. Kristina JanouškováMgr. Lucie KašováMgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.