Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství (KOS / OSEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OSEK - Ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Historický vývoj ošetřovatelství a porodní asistence2. Nové pojetí ošetřovatelství, role sestry porodní asistentky3. Koncepce ošetřovatelství4. Vzdělávání všeobecných sester a porodních asistentek, transformace vzdělávání5. Regulace profese, registrační systém6. Metody poskytování ošetřovatelské péče (funkční systém, skupinová péče, týmovéošetřování, primární ošetřování, case management)7. Ošetřovatelský proces, fáze8. Zachování bezpečného prostředí, prevence přenosu mikroorganizmů9. Bariérový systém ošetřování, desinfekce a sterilizace10. Klasifikační systémy v ošetřovatelství11 Standardizace v ošetřovatelství a řízení kvality12. Zaměření výzkumu v ošetřovatelstvíObsah cvičení:1. Potřeby zdravého a nemocného jedince2. Hodnocení úrovně sebepéče a soběstačnosti nemocného3. Ošetřovatelský proces v péči o pohybovou aktivitu nemocného4. Imobilizační syndrom5. Ošetřovatelský proces v péči o hygienu a oblékání nemocného6. Ošetřovatelská problematika dekubitů7. Ošetřovatelský proces v péči o spánek a odpočinek8. Ošetřovatelský proces v péči o výživu a hydrataci nemocného9. Ošetřovatelský proces v péči o vyprazdňování nemocného10. Ošetřovatelský proces v péči o dýchání11.Ošetřovatelský proces u nemocného s bolestí12.Jistota a bezpečí v ošetřovatelském procesu, sebekoncepce a sebeúcta v ošetřovatelském procesu

Získané způsobilosti

- porozumí historickému vývoje ošetřovatelství. - osvojí si nové terminologie oboru ošetřovatelství. - přijmou filosofii celostního přístupu (holismus). - vysvětlí základní koncepce oboru, které tvoří metaparadigma ošetřovatelství. - popíší jednotlivé fáze ošetřovatelského procesu. - popíší základní potřeby zdravého a nemocného jedince, - analyzují problémy jedinců a stanoví správně ošetřovatelskou diagnózu, - aplikují teoretické poznatky o lidských potřebách u zdravých a nemocných jedinců v ošetřovatelském procesu.

Literatura

Bužgová, Radka,; Plevová, Ilona. Ošetřovatelství I. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3557-3.Plevová, Ilona. Ošetřovatelství II. 1. vyd. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3558-0.Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, 2006.

Požadavky

80% účast na cvičeních.Aktivní přístup.Zápočtový test: splnění 80%.

Garant

PhDr. Mgr. Jiří Frei, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana ŠafránkováMgr. Zuzana Šafránková