Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy (KOS / OSPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OSPK - Ošetřovatelské postupy, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření praktických cvičení:1. Ošetřovací jednotka a její vybavení, příjem, překlad a propuštění pacienta, lékařskáa sesterská vizita, zdravotnická dokumentace, základní fyzikální vyšetření pacienta,vyšetřovací a léčebné polohy, hodnocení vitálních funkcí, krevní tlak, pulz, dech, tělesnáteplota(elektrokardiograf, monitor)2. Hygienicko-epidemiologický režim, prevence nozokomiálních infekcí, ošetřovatelská péčev rámci prevence a léčby Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, hygiena rukou,dezinfekce a sterilizace, obvazová technika, obvazové materiály, ošetřovatelská péče orány, převaz ran (moderní hojení ran), chirurgické nástroje, příprava sterilního stolku3. Komplexní hygienická péče o dospělého a dítě, ošetřovatelská péče o dýchací cesty,rehabilitace, odsávání horních cest dýchacích, ošetřování imobilního a nesoběstačnéhopacienta, prevence a ošetřování dekubitů, polohování pacientů, prevence pádu a zraněnípacienta4. Výživa (enterální, parenterální), dietní systém, ošetřovatelská péče o nazogastrickou sondua její zavádění u dospělého, dítěte a pacienta v bezvědomí, Perkutánní endoskopickágastrostomie5. Odběr biologického materiálu6. Vyprazdňování moče a stolice, katetrizace močového měchýře, klyzma, kontinentnía inkontinentní pacient7. Podávání léků per os, injekčně, subkutánně, intramuskulárně, podávání léků intravenózně,ošetřovatelská péče o periferní žilní katétr, centrální žilní katétr, arteriální katétr, kontrolabolesti, zásady aplikace opiátů, infuze, transfuze8. Podávání kyslíku, nebulizace, aplikace tepla a chladu,9. Zajištění klidného spánku u pacienta10. Předoperační, intraoperační a pooperační péče, příjem a propuštění pacienta z operačníhosálu11. Ošetřovatelská péče o stomie, punkce - příprava pacienta, ošetřovatelská péče o klienta povýkonu, (endoskopie) příprava pacienta, ošetřovatelská péče o klienta po výkonu; základnípomůcky a vybavení pro kardiopulmonální resuscitaci ve zdravotnickém zařízení12. Základní pomůcky a vybavení pro kardiopulmonální resuscitaci ve zdravotnickémzařízení13. Ošetřovatelská o mrtvé tělo

Získané způsobilosti

Student získá manuální zručnost při provádění ošetřovatelských výkonů v oblasti závislých činností sestry. Student si bude vědom možných rizik prováděných praktických výkonů a bude schopen je adekvátně řešit.

Literatura

Valenta, J. et al. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Klener, P. Klinická propedeutika a vyšetřovací metody.

Požadavky

docházkaaktivitazkouška - ověření získaných znalostí testem1 - 90%, 2 - 80%, 3 - 70%

Garant

Mgr. Jaroslava Nováková

Vyučující

Mgr. Vladimíra FremrováMgr. Jaroslava Nováková