Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelské postupy 1 (KOS / OSPO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / OSPO1 - Ošetřovatelské postupy 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření praktických cvičení:Ošetřovací jednotka a její vybavení, lůžko, přídavná zařízení lůžka. Příjem, překlad a propuštění pacienta, lékařská a sesterská vizita, zdravotnická dokumentace, základní fyzikální vyšetření pacienta, vyšetřovací a léčebné polohy, hodnocení vitálních funkcí, krevní tlak, pulz, dech, tělesná teplota (elektrokardiograf, monitor).Hygienicko-epidemiologický režim, prevence nozokomiálních infekcí, ošetřovatelská péče v rámci prevence a léčbyMethicillin-resistant Staphylococcus aureus, hygiena rukou, dezinfekce a sterilizace. Komplexní hygienická péčeo dospělého a dítě. Ošetřování imobilního a nesoběstačného pacienta, prevence a ošetřování dekubitů, polohování pacientů, prevence pádu a zranění pacienta.Vyprazdňování moče a stolice, katetrizace močového měchýře, klyzma, kontinentní a inkontinentní pacient.Podávání kyslíku, odsávání z dýchacích cest, nebulizace. Aplikace tepla a chladu.Příprava sterilního stolku, základní chirurgické nástroje, převazy ran.Péče o zemřelého

Získané způsobilosti

Student získá manuální zručnost při provádění ošetřovatelských výkonů v oblasti závislých činností sestry.Student si bude vědom možných rizik prováděných praktických výkonů a bude schopen je adekvátně řešit.

Literatura

Kozierová B., Erbová G., Oliverová R. Ošetrovatelstvo I. Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, 2006. Mikešová, Z., Fraňková, M., Hernerová, R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. 1.vydání. Praha: Grada Publishing, a.s., 2006. ISBN 80-247-1442-6.Richards, Ann; Edwards, Sharon. Repetitorium pro zdravotní sestry. Vyd. 1. české. Praha : Grada, 2004. ISBN 80-247-0932-5.

Požadavky

90% účast 90% úspěšnost v zápočtovém testu

Garant

Mgr. Jaroslava Nováková

Vyučující

Mgr. Jana Holoubková, DiS.Mgr. Jaroslava Nováková