Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Paliativní a hospicová péče (KOS / PALK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / PALK - Paliativní a hospicová péče, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Terminologie: umírání, smrt, příprava na smrt, život po životě, eutanázie.Hospic a jeho začlenění do systému zdravotní péče.Potřeby umírajících a jejich blízkých.Spirituální péče.Klinické stavy v hospicové péči.Péče orientovaná na psychosociální potřeby terminálně nemocných.Reakce člověka v jednotlivých fázích umírání.Péče orientovaná na biologické potřeby.Management bolesti (typ a forma bolesti).Prevence syndromu vyhoření u poskytovatelů hospicové péče, relaxační techniky.Obsah cvičení:Ošetřovatelský proces u pacienta s onkologickým onemocněním.Ošetřovatelský proces u pacienta s bolestí.Ošetřovatelský proces u pacienta v terminálním stádiu nemoci.Diskuze na téma eutanázie.Diskuze na téma umírání v České republice.

Získané způsobilosti

Student porozumí odlišnostem terciární (paliativní) péče o nevyléčitelně nemocné a umírající, pochopí poslední fázi lidského života z širších psychologicko- sociologických hledisek, porozumí procesu umírání člověka, seznámí se s problematikou eutanázie, pochopí filozofii vzniku a významu hospicové péče, naučí se celostní ošetřovatelské péči o nevyléčitelně nemocné a umírající.

Literatura

ROTTER, Hans. Důstojnost lidského života. Praha Vyšehrad, 1999. ISBN 80 7021 302 7.SVATOŠOVÁ, M. Hospice a umění doprovázet. Praha: Ecce Homo, 1995. VORLÍČEK, J., ABRAHÁMOVÁ, J., VORLÍČKOVÁ, H. a kol. Klinická onkologie pro sestry. ISBN 80-247-1716-6.Haškovcová, H. O hospicovém programu. Kde a Jak umřít. Vorlíček, J. a kol. Paliativní péče. Praha, Grada , 1999. O´CONNOR, M., ARANDA, S. Paliativní péče. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1295-4.Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. Brno: NCO NZO, 2006. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanalogie. Praha, 2000.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.Docházka 90 %.Zápočtový test: splnění 75 %.

Garant

Mgr. Soňa Loudová

Vyučující

Mgr. Soňa LoudováMgr. Soňa Loudová