Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Péče o pečující (KOS / POP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / POP - Péče o pečující, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam přítomnosti a péče osoby blízké, etické aspekty péče o své blízké v těžkém zdravotním stavuPsychologie nemoci, psychologie bolestiRodina a tělesná nemocRodina a duševní nemocRodina s postiženým členemRodina s členem závislým na alkoholu nebo drogáchDoprovázení člověka v terminálním stádiu života, umíráníPocity a potřeby pečující osobyZásady sebepéčeSupervize pro pečující osobyRozbor kasuistik z praxe

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni: znát základy rodinné péče o pacienty s tělesnou nebo duševní nemocí, aplikovat techniky pro podporu zdraví pečující osoby a techniky sebepéče, identifikovat potřeby laických rodinných pečujících a analyzovat na konkrétních případech zátěž, stres a možnosti řešení situací.

Literatura

O Connor, Margaret; Aranda, Sanchia. Paliativní péče : pro sestry všech oborů. Vyd. 1. české. Praha : Grada, 2005. ISBN 80-247-1295-4.Novák T. Péče o pečující. Hájek, Karel. Práce s emocemi pro pomáhající profese : tělesně zakotvené prožívání. Vyd. 2. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-346-8.Matoušek, Oldřich; Miltová, Alena; Ryba, Jiří. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha : Sociologické nakladatelství, 2003. ISBN 80-86429-19-9.

Požadavky

Interaktivní účast na výuce.Prezentace na téma technika sebepéče.Dílčí test z probrané látky, splnění na 70%.

Garant

Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jaroslava NovákováMgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.Mgr. Kateřina Ratislavová, Ph.D.