Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Porodnictví 1 (KOS / POR1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / POR1 - Porodnictví 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Koncepce oboru porodnictví, etické a právní aspekty v porodnictví2. Historie oboru3. Vývoj, anatomie a fyziologie ženských pohlavních orgánů4. Vývojová období ženy5. Neurohormonální řízení cyklu, plánované rodičovství6. Vznik a vývoj těhotenství7. Stavba a funkce placenty, plodových blan, pupečníku a plodové vody8. Těhotenské změny mateřského organizmu9. Prenatální péče, prevence v těhotenství10. Porodnické vyšetřovací metody11. Fyziologie porodu12. Plod jako objekt porodu13. Sledování a vedení fyziologického porodu14. Fyziologický novorozenec15. Fyziologické šestinedělí16. Rizikové a patologické těhotenství17. Nepravidelnosti plodového vejce18. Nepravidelnosti porodu a šestinedělí19. Patologický novorozenec20. Mateřská úmrtnost21. Porodnické operace

Získané způsobilosti

Student se učí aplikovat znalosti z anatomie, fyziologie rodidel a pánve na proces porodu. Zná a objasní vyšetřovací a preventivní metody používané v porodnictví, zná indikace, kontraindikace a podmínky jednotlivých vyšetřovacích metod. Student chápe a ovládá zákonitosti fyziologického těhotenství, porodu a šestinedělí.

Literatura

Roztočil, A. a kol. Intenzivní péče na porodním sále. Strategické dokumenty (3). Péče v průběhu normálního porodu. Zwinger,A. Porodnictví. Leifer:. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Roztočil., A. a kol. Vybrané kapitoly z gynekologie a porodnictví.

Požadavky

aktivní přístupprůběžné hodnocení na 70%zápočtový test na 70%

Garant

MUDr. Vladimír Korečko

Vyučující

MUDr. Vladimír KorečkoMUDr. Vladimír Korečko