Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelství v primární péči (KOS / PRIMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / PRIMS - Ošetřovatelství v primární péči, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Filosofie primární ošetřovatelské péče, charakteristika, definice a podstata primární péče.Charakteristika a metody práce poskytovatelů primární péče.Filosofie zdraví v primární zdravotní péči.Preventivně výchovná činnost sestry v primární zdravotní péči, interdisciplinární spolupráce.Rodina z hlediska zdraví a nemocni, návštěvní služby v rodinách, ADP.Ošetřování nemocného v domácnosti, metodický postup, dokumentace, harmonogram práce sestry.Ošetřovatelský proces v primární zdravotní péči, vybrané modely ošetřovatelství pro primární péči.Paliativní péče, hospicová péče.Zvláštnosti ošetřovatelské péče o zemřelé a pozůstalé.Etické a společenské normy ošetřovatelské péče v primární zdravotní péči.Osnova cvičení:Seminární práce studentů - prezentace, diskuze.

Získané způsobilosti

Student/ka porozumí základním pojmům primární péče, bude znát ošetřovatelský proces a jeho praktické použití. Student/ka se naučí klinicky zhodnotit stav pacienta, klasifikuje problémy klientů v souladu s klasifikačními systémy ošetřovatelství, aplikuje teoretické znalostí při hodnocení základních potřeb člověka.

Literatura

Svatošová, M. Hospice a umění doprovázet. Ecce Homo , 2003. Hanzlíková, A. a kol. Komunitné ošetřovateĺstvo . Osveta, Martin , 2006. Zavázalová, Helena. Sociální lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha : Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0467-1.Haškovcová, Helena. Thanatologie : nauka o umírání a smrti. 2., přeprac. vyd. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-471-3.Jarošová, Darja. Úvod do komunitního ošetřovatelství. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2150-7.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90 %. Zápočtový test: splnění 75 %.

Garant

Mgr. Soňa Loudová

Vyučující

Mgr. Eliška Čagánková, DiS.Mgr. Eliška Čagánková, DiS.