Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o těh.ženu s rizikovým těhoten. (KOS / RIZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / RIZT - Oš.péče o těh.ženu s rizikovým těhoten., Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Definice rizikového a patologického těhotenství.2. Screening rizikového těhotenství a vrozených vývojových vad.3. Screeningové metody. Invazivní metody prenatální diagnostiky.4. Krvácení v těhotenství /I. trimestr, placenta praevia, abrupce placenty/.5. Imunizace v systému Rh a ABO.6. Kardiopatie a plicní onemocnění.7. Diabetes mellitus a ostatní endokrinopatie.8. Onemocnění jater a zažívacího traktu.9. Onemocnění ledvin a močových cest.10. Hematologické komplikace. Trombotické stavy.11. Preeklampsie, eklampsie, HELLP syndrom.12. Nitroděložní růstová retardace plodu. Hypoxie plodu.13. Perinatální infekce /virová onemocnění, zoonosy, sexuálně přenosné choroby, bakteriálníinfekce/14. Neurologické komplikace.15. Nádory v těhotenství.16. Problematika drogové závislosti.Cvičení:1. Prenatální péče o těhotnou s rizikovým a patologickým těhotenstvím.2. Péče o ženy s indikací k invazivním metodám prenatální diagnostiky.3. Prenatální péče o těhotnou s krvácením v těhotenství a krevními chorobami.4. Prenatální péče o těhotnou s Rh izoimunizací.5. Prenatální péče o těhotnou s chorobami srdce, cév a tromboembolickou nemocí.6. Prenatální péče o těhotnou s diabetem mellitus.7. Prenatální péče o těhotnou s onemocněním ledvin a močových cest.8. Prenatální péče o ženu s těhotenskou gestózou.9. Prenatální péče o těhotnou s infekčním onemocněním, zoonózy.10. Prenatální péče o těhotnou s drogovou závislostí.

Získané způsobilosti

Student: - definuje rizikové těhotenství - definuje patologické těhotenství - vyjmenuje diagnostické metody a předvede přípravu pomůcek na jednotlivá vyšetření - popíše ošetřovatelské intervence u jednotlivých přidružených onemocněních v graviditě

Literatura

Dolezal, A. Porodnické operace. Leifer,G. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství. Roztočil,A. a kol. Intenzivní péče na porodním sále. Čech, E., Hájek, Z., Maršál, K., Srb, B., a kol. Porodnictví. Hájek,Z. a kol. Rizikové a patologické těhotenství. Roztočil, Aleš. Vyšetřovací metody v gynekologii a porodnictví. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1998. ISBN 80-7013-255-8.Kobilková, J. Základy gynekologie a porodnictví.

Požadavky

Aktivní přístup.K zápočtu docházka na 90%.Průběžné testy na 70%.Zápočtový test: splnění 70%.

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

MUDr. Jaroslava KarbanováPhDr. Jana Horová