Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče o šestinedělku (KOS / SES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / SES - Ošetřovatelská péče o šestinedělku, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Obecné poznámky k anatomii a fyziologii šestinedělí2. Ošetřovatelský proces u ženy s fyziologickým šestinedělím - fyziologie šestinedělí,sledování ženy po fyziologickém porodu, životospráva, životní styl, hygienická péče,cvičení v šestinedělí, fyziologie laktace, kojení3. Ošetřovatelský proces u ženy s patologickým šestinedělím - krvácení v poporodnímobdobí, poruchy krevní srážlivosti, poporodní poranění, inverze děložní, teplotav šestinedělí, záněty rodidel v šestinedělí, onemocnění žil DK v šestinedělí,tromboembolické onemocnění, poporodní psychické poruchy.4. Ošetřovatelský proces u ženy s poruchami laktace.5. Edukační činnost porodní asistentky se zaměřením na rodinu a dítě. Role matky a otcev aktivní péči o dítě.Obsah cvičení:Cvičení navazují na teoretickou výuku

Získané způsobilosti

Vysvětlí fyzické a psychické změny v šestinedělí Aplikuje teoretické znalosti do ošetřovatelského procesu Vysvětlí základní péči o šestinedělku v nemocniční a komunitní péči Analyzuje potřeby ženy a novorozence v šestinedělí. Klasifikuje aktuální a potenciální ošetřovatelské problémy u ženy v šestinedělí Vypracuje ošetřovatelský plán péče o šestinedělku a novorozence. Vysvětlí klady a techniku kojení Stanoví edukační plán o životním stylu v šestinedělí. sestaví edukační plán o kojení a péči o novorozence. Rozpozná patologické změny v šestinedělí.

Literatura

Volejníková, Hana. Cvičení v práci porodní asistentky. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2002. ISBN 80-7013-351-1.Schneiderová, Dagmar. Kojení : nejčastější problémy a jejich řešení. Praha : Grada, 2002. Marečková, Jana; Jarošová, Darja. NANDA domény v posouzení a diagnostické fázi ošetřovatelského procesu. Ostrava : Ostravská univerzita, 2005. ISBN 80-7368-058-0.Marečková, Jana. Ošetřovatelské diagnózy v NANDA doménách. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1399-3.Strategické dokumenty (3). Péče v průběhu normálního porodu. Čech, E., Hájek, Z.,Maršál, K., Srb, B. a kol. Porodnictví. Praha, 2006. ISBN 80-247-1303-9.Roztočil, Aleš. Porodnictví. Brno : Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 2001. ISBN 80-7013-339-2.Volejníková, H.: Chlubnová, B. Rehabilitace v práci porodní asistentky. IDVP, Brno, 1993. Leifer:. Úvod do porodnického a pediatrického ošetřovatelství.

Požadavky

Cvičení:Účast 80%Aktivní přístupReferátRozbor kazuistiky.Přednášky:ústní zkoušení

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Hendrych LorenzováMgr. Eva Hendrych Lorenzová