Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oš.péče o nem. s chor. ledvin a moč.cest (KOS / URO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / URO - Oš.péče o nem. s chor. ledvin a moč.cest, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:Charakteristika onemocnění, příčiny. Klinický obraz, vyšetřovací metody - podíl sestry na jejich realizaci, terapeutické postupy - podíl sestry na jejich zajištění. Ošetřovatelská péče o pacienta v průběhu hospitalizace. Edukace nemocných. Úkoly sestry při první pomoci. Psychosociální potřeby.Cvičení :Ošetřovatelský proces u nemocných s chorobami močových cest, cystitis, pyelonefritis, urosepse, urolitiáza.Ošetřovatelský proces u nemocných s chorobami ledvin, péče konzervativní i perioperační. Glomerulonefritis, nefrotický syndrom, nedostatečnost ledvin, nefrolitiáza.Ošetřovatelský proces u nemocných s vaskulárním onemocněním, malformacemi a nádory ledvin, péče konzervativní i perioperační.Ošetřovatelský proces u nemocných se selháním ledvin, hemodialýza, peritoneální dialýza, transplantace ledvin.Urologie (speciální chirurgie, složení operačního týmu).Klinické stavy a traumata, speciální předoperační příprava, poloha pacienta v průběhu operace, anestezie. Chirurgické výkony na močových cestách, na ledvinách. Rizika a komplikace v průběhu a po operaci.Ošetřovatelský proces u pacientů po těchto operacích

Získané způsobilosti

Student bude schopen správně identifikovat příznaky signalizující onemocnění, klinicky zhodnotit akutní stav pacienta, aplikovat ošetřovatelský proces včetně ošetřovatelských postupů a výkonů, které se týkají pacienta/klienta s onemocněním ledvin a močových cest.

Literatura

Kováč, A. Hemodialyzační liečba v praxi. Osveta, Martin, 1993. Valenta, J. et al. Chirurgie pro bakalářské studium ošetřovatelství. Doenges, E.M.,Moorhouse, M.F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Grada Publishing,Praha , 2001. Schuck,O. a kol. Nefrologie pro sestry. Osveta, Martin , 1993. Kolierová,B., Erbová, G.,Olivierová,R. Ošetrovatelstvo. Osveta, Martin , 1995. Kaweciuk, J. Urologie obecná a speciální. H&H, Jinočany, 1992. Klener, P. et al. Vnitřní lékařství. Galén, Praha , 2001. Klener, P. et al. Základy vnitřního lékařství pro bakalářské studium.

Požadavky

Aktivita studentů, seminární práce.K zápočtu docházka na 90%.Ke zkoušce test na 70%, při nesplnění ústní zkouška.1 - 90%, 2 - 80%, 3 - 70%

Garant

MUDr. Pavla Toufarová

Vyučující

MUDr. Petr BěhounekBc. Karla BoháčováPhDr. Jitka Krocová