Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova ke zdraví (KOS / VKZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / VKZ - Výchova ke zdraví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření přednášek:Zdravotní výchova - cíle, zásady, formy. Zdravotní výchova - metody, kontrola účinnosti. Komunitní projekty k podpoře zdraví - zdravá škola, zdravé město, zdravý podnik, zdravá rodina.Rizikové skupiny a možnosti ovlivnění jejich životního stylu - zdravotní výchova u adolescentů, narkomanů. Problematika kuřáctví a drogových závislostí.Úloha sestry ve zdravotní výchově v primární péči, nemocniční péči (sekundární péči), v péči terciální (rehabilitační).Možnosti ovlivnění společnosti v oblasti zdravého životního stylu, oblast regionální. Význam socioekonomických a behaviorálních faktorů pro zdravý způsob života.Obsahové zaměření praktických cvičení:Příprava zdravotně výchovné přednášky - tématika blízká pracovnímu zaměření posluchače - určena zdravým jedincům - zpracování je podmínkou získání zápočtu.Návštěva hygienické stanice oddělení zdravotní výchovy. Seznámení se s možností využívání tohoto oddělení pro přípravu zdravotně výchovných aktivit (propagační materiály, videofilmy, atd.).Prezentace zadaných témat, hodnocení, poukázání na eventuální chyby v rámci konzultace - rozděleno do dvou praktických cvičení.

Získané způsobilosti

Student se naučí používat různé výchovné metody při podpoře zdraví jedince, skupiny nebo společnosti.Student chápe význam výchovy ke zdraví jako jeden ze způsobů jak předcházet rizikovému chování, které ohrožuje zdraví.Student dokáže vytvořit a aplikovat výchovný program zaměřený na určitou skupinu obyvatel.

Literatura

Dokument zdraví pro všechny v 21. století (WHO). Wassermann, S. a kol. Výchova ke zdraví. Müllerová, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech.

Požadavky

Aktivní přístup.80% docházka.Prezentace zdravotně výchovné přednášky.

Garant

PhDr. Jana Horová

Vyučující

PhDr. Jana HorováMgr. Zuzana ŠafránkováPhDr. Jana HorováMgr. Zuzana Šafránková