Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ultrazvukové diagnostiky (KOS / ZUSG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOS / ZUSG - Základy ultrazvukové diagnostiky, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Význam a využití ultrazvuku v porodnictví.Indikace, možnosti, limitace vyšetření.Interpretace snímků. Ukázky na ultrazvukovém pracovišti.Příprava těhotné k vyšetření.Ultrazvukové vyšetření v I. trimestru těhotenství.Vrozené vývojové vady poznatelné v I. trimestru.Ultrazvukové vyšetření ve II. a III. trimestru.Vrozené vývojové vady obecně, vývojové zvláštnosti.Stanovení uložení a postavení plodu, stáří, proporcionality a hmotnosti, vitality.Návštěva ultrazvukového pracoviště: sledování vyšetření,"čtení" výsledků vyšetření.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních principech ultrazvukové diagnostiky, objasní jednotlivé metody screeningových ultrazvukových vyšetření v porodnictví a prenatální péči. Prakticky aplikuje ultrazvuková vyšetření na klinickém pracovišti, je schopen základní interpretace sonografických snímků a záznamů, rozpoznání vrozených vývojových vad plodu.

Literatura

Binder, Tomáš. Porodnictví. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2011. ISBN 978-80-246-1907-1.Smith, N. C.; Smith, A. Pat M. Ultrazvuk v porodnictví : praktická příručka. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1107-9.Malý,Z. Úvod do ultrazvukové diagnostiky v porodnictví a gynekologii. Doležal, Ladislav. Základy sonografie v porodnictví a gynekologii. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 1998. ISBN 80-7067-835-6.

Požadavky

docházka 80 %, aktivní účast na cvičeních, zápočtový test na 80 %.

Garant

Doc. MUDr. Zdeněk Rokyta, CSc.

Vyučující

MUDr. Kateřina Bornová