Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analytická chemie (KTB / ACH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / ACH - Analytická chemie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.Obecné postupy analytické chemie. Odběr a příprava vzorku k analýze. Preanalytické chyby v laboratorní medicíně.2.Typy analytických reakcí. Parametry kvality analytické metody: Selektivita a citlivost analytických reakcí, nepřesnost a nesprávnost, reprodukovatelnost.3.Analytická chemie kvalitativní., třídění anorganických iontů do tříd, důkazy vybraných iontů.4.Základy odměrné analýzy: acidimetrie, alkalimetrie; Vážková analýza.5.Komplexotvorná reakce a její využití v laboratorní analýze a odměrných metodách; Srážecí reakce a jejich využití v analytické chemii.6.Oxidačně-redukční reakce a její využití v laboratorní analýze.7.Potenciometrie, měření pH, iontově selektivní elektrody.8. Principy organické analýzy.9.Spektrofotometrie;.Plamenná fotometrie a atomová absorpční spektrometrie; infračervená spektrometrie.10.Separační metody: Elektroforetické metody, chromatografické metod.11.Hmotnostní spektrometrie.12.Imunochemické metody - imunoprecipitace, imunoanalýza.13.Multiplexové, čipové technologie, moderní analytické přístupy.Cvičení:1.-2. Příprava pacienta k odběru. Odběrové systémy.3.-4. Výpočty parametrů kvality laboratorního vyšetření. Příprava kontrolního systému laboratorního vyšetření.5.-6. Využití průtokové cytometrie (analyzátory kr. buněk, multiplex,..).7.-10.Laboratorní cvičení - důkazy iontů, odměrná stanovení.11.-13. Laboratorní cvičení - spektrální metody.

Získané způsobilosti

Absolvent získá základní laboratorní návyky v analytické oblasti, seznámí se s obecnými postupy v analýze biologického materiálu. Seznámí se prakticky s vybranými laboratorními přístroji a naučí se vypočítat parametry kvality laboratorního vyšetření a principy jejich sledování.

Literatura

Vondrák, D., Vulterin, J. Analytická. chemie, Praha: Státní nakladatelství technické literatury, 1985. Křížek, M., Drbal K. Analytická chemie, Skriptum JU 1999. Opekar, F. et al. Základní analytická chemie, Karolinum, Praha, 2003. Jančářová, I. a Jančář, L. Analytická chemie, Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno 2003. Štern, P., Kocna, P. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia, Karolinum, Praha 2004. Waisser, K. Organická chemie I, Karolinum, Praha 2001. Waisser, K. Organická chemie II., Karolinum, Praha 2000. Dvořáčková, S. a kolektiv. Praktikum lékařské chemie a biochemie. Univerzita Palackého, Olomouc 2006.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, zápočtový test.

Garant

RNDr. Jindra Vrzalová, Ph.D.

Vyučující

Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.