Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anatomie 1 (KTB / ANAK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / ANAK1 - Anatomie 1, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Anatomická nomenklatura. Roviny a směry lidského těla. Přehled tkání.2. Obecná osteologie a arthrologie.3. Kostra horní a dolní končetiny4. Klouby horní a dolní končetiny5. Lebka jako celek. Lebka novorozence.6. Kosti neurokrania a splanchnokrania.7. Páteř a kostra hrudníku. Přehled svalových skupin8. Dutina ústní, hltan, jícen, žaludek. Tenké a tlusté střevo.9. Játra a slinivka břišní. Členění dutiny peritoneální a extraperitoneálních prostor.10. Dutina nosní. Vedlejší nosní dutiny. Hrtan.11. Tracheobronchiální strom. Plíce. Pleura parietalis a visceralis. Recessus pleurales. Mediastinum a jeho členění.12. Močové ústrojí. Pohlavní ústrojí muže.13. Pohlavní ústrojí ženy Endokrinní žlázy14. Srdce, krevní oběh, cévy obecně.15. Přehled tepen a žil. Mízní systém.Studijní opory:Pro studenty kombinovaného studia je připraven pomocný text (viz přílohy), kde lze kromě základní charakterizace předmětu a požadavků na studenty nalézt odkazy na materiály určené studentům prezenčního studia rozdělené do patnácti kapitol odpovídajících jednotlivým přednáškám z programu studia kombinovaného. V přehledné formě budou uvedeny též základní pojmy z dané oblasti a přehled typů otázek, které musí student ovládat pro úspěšné absolvování zápočtového testu.

Získané způsobilosti

Absolvent bude ovládat anatomickou nomenklaturu, bude schopen identifikovat jednotlivé části (struktury) orgánových systémů, porozumí topografickému členění lidského organismu a dokáže identifikovat struktury na RTG snímcích.

Literatura

Fiala P., Valenta J., Eberlová L. Anatomie pro bakalářské studium ošetřovatelství. 1.vyd. Praha, Karolinum, 2004. ISBN 80- 246-0804-9.Dauber W. Feneisův obrazový slovník anatomie. 3. vyd. Praha, Grada, 2007. ISBN 978- 80-247-1456-.

Požadavky

Splnění zápočtového písemného testu

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

MUDr. Lada PavlíkováMgr. Andrea Svobodová