Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biochemie a hematologie (KTB / BHPAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / BHPAS - Biochemie a hematologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Úvod. Enzymy. Termodynamika. Přenos a konzervace energie, makroergní sloučeniny.Metabolismus sacharidů.Metabolismus a transport lipidů.Metabolismus aminokyselin, porfyrinů a nukleotidů.Integrace metabolismu, vzájemné přeměny látek.Acidobazická a iontová rovnováha.Orgánová biochemie (trávicí systém, játra, ledviny, pojivo, nervová tkáň).Úvod do studia hematologie. Složení, tvorba a funkce krve.Proces srážení krve, hemofilní a trombofilní stavy.Krevní skupiny, krevní transfuze.Patologické jevy, projevy vybraných klinických onemocnění.Osnova cvičení:Realizace základních biochemických vyšetření a interpretace výsledků.Základy práce v biochemické laboratoři, vyšetření u lůžka a v ordinaci.Odběry biologických vzorků a manipulace se vzorkem.Základní vyšetření krve.Speciální vyšetření krve.

Získané způsobilosti

Studenti umějí: - charakterizovat jednotlivé živiny - stavba, struktura, zástupci, - popsat působení enzymů, - popsat působení hormonů, - shrnout průběh metabolismu a trávení, - vysvětlit biochemická vyšetření- vysvětlit hematologická vyšetření.

Literatura

Koolman, J., Röhm, K-H. Barevný atlas biochemie. 4. vyd. Grada, Praha, 2012. Dostál, J. a kol. Biochemie pro bakaláře. MU Brno, 2005. Racek, J. a kol. Klinická biochemie. Galén, Praha, Karolinum, 2006. Pecka, M. Laboratorní hematologie v přehledu: fyziologie a patofyziologie krevní buňky. Český Těšín: FINIDR, 2006. Štern, P. a kol. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské obory studia - CD ROM. Karolinum, Praha, 2005.

Požadavky

Úspěšné absolvování 2 zápočtových testů na 80%

Garant

Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.

Vyučující

Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.Prof. MUDr. Radim Černý, CSc.