Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny zdravotnictví (KTB / DZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / DZS - Dějiny zdravotnictví, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Medicína, historie, současnost a výhled do budoucna.2. Staré kultury - Čína, Indie, Řecko - medicína, významné osobnosti.3. Hippokrates a jeho škola. Význam, dílo, odkaz pro současnost.4. Středověká medicína - kláštery a poskytování zdravotní péče, názory na zdraví a nemoc.5. Arabská medicína I. - Avicena, Celsus.6. Arabská medicína II. - Kánon lékařství, postavení žen ve společnosti.7. Renesanční medicína - medicína vlastního pozorování.8. 17., 19. století v medicíně, nazírání na člověka, pokusy o organizaci zdravotnictví.9. Boerhaav, Ramazziny, Leevenhoek, Malpighi, Petty.10. Purkyně, Liné, Jenner.11. Procházka, Sečenov, Mečnikov.12. Fleming, Quérin, Domangh. Zdravotnictví 20. století.13. Významné objevy a jejich dopad na lékařské vědy od starověku po současnost. Převratné medicínskéobjevy 20. a 21. století.14. Zdravotnictví v Českých zemích, průkopnice a průkopníci moderního pojetí lékařství.15. Pohled na současné zdravotnictví, diskuse.

Získané způsobilosti

Absolvent si osvojí Hippokratovu přísahu, která je zákonem pro každého zdravotnického pracovníka a bude ji dodržovat v každé situaci.

Literatura

Svobodný, P., Hlaváčková, L. Dějiny lékařství v českých zemích. TRITON, 2004.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, aktivní přístup.

Garant

MUDr. Otto Kott, CSc.

Vyučující

MUDr. Věra Křížková, Ph.D.