Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Embryologie (KTB / EMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / EMB - Embryologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu:Gametogeneze. Oogeneze.Ovariální a menstruační cyklus. Rozdíly mezi spermatogenezou a oogenezou. Stavba spermie. Složení ejakulátu.Oplození lidského vajíčka, rýhování a vznik zárodečných terčíků.Vývoj pupečníku, zárodečných obalů a placenty.Vývoj zevního tvaru zárodku, růst zárodku v děloze.Vývoj obličeje, dutiny nosní, ústní a patra. Vývoj jazyka. Rozštěpové vady obličeje.Faryngový aparát zárodku, ento- a ektodermové žaberní brázdy. Vývoj jícnu, žaludku a střeva; vývoj jater a slinivky břišní.Přehled vývoje dýchacího systému.Základ vývoje močového měchýře a sinus urogenitalis.Vývoj vývodních pohlavních cest a vývoj zevních genitálií.Primitivní krevní oběh lidského zárodku. Vývoj srdce a jeho rozdělení na definitivní oddíly. Fetální krevní oběh.Přehled vývoje kůže.Přehled vývoje oka, zevního, středního a vnějšího ucha.Základ vývoje nervové trubice a centrálního nervového systému.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice vývoje lidského zárodku. Student popíše fáze vývoje embrya na modelu.Student rozumí odborné embryologické terminologii.

Literatura

Vacek, Z. Embryologie. Grada, Praha, 2006. Malínský, J. a kol. Embryologie člověka v obrazech. UP Olomouc, Olomouc, 2006. Sadler, T. W. Langmanova lékařská embryologie. Grada, Praha, 2011.

Požadavky

Aktivní účast, splnění zápočtového testu na 80 %.

Garant

MUDr. Miroslava Čedíková

Vyučující

MUDr. Miroslava ČedíkováMUDr. Věra Křížková, Ph.D.Michaela Miklíková