Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (KTB / FARR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FARR - Farmakologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Názvosloví léčiv; farmakodynamika; Prostup léčiv přes biologické membrány; farmakokinetika.2. Cesty podávání léčiv; Variabilita lékové odpovědi; Nežádoucí účinky léčiv; Lékové interakce.3. Léky ovlivňující periferní nervový systém obecně.4. Antiarytmika, Kardiotonika, Vasodilatancia, Antiagregancia, Hemostyptika.5. Antihypertenziva, Diuretika.6. Analgetika, Celková a místní anestetika, Myorelaxancia.7. Bronchodilatancia, Uterotonika, Hormony.8. Antiepileptika, Antiemetika, Antihistaminika, Neuroleptika, Hypnotika.9. Antibiotika; Cytostatika; Radiofarmaka; RTG kontrastní látky.

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže jednotlivé léky zařadit do lékových skupin, ovládá jejich farmakodynamiku (tedy způsob, jakým vyvolají účinek), orientuje se v základních indikacích popřípadě kontraindikacích. Ovládá zásady bezpečného podávání léků nemocným a jejich dávkování dospělým a dětem. Dokáže rozpoznat příznaky nežádoucích účinků.

Literatura

Martínková, J. a kol. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, 2007. Lüllman, h. a kol. Barevný atlas farmakologie. Praha, Grada, 2007. Hynie, S. a kol. Farmakologie v kostce. Praha, Triton, 2001. Perlík, F. Klinická farmakologie v praxi. Praha, Triton, 1999. Hynie, S. a kol. Základy farmakologie. Praha, Triton, 1999.

Požadavky

Aktivní přístup na přednáškách.

Garant

MUDr. Lada Pavlíková

Vyučující

MUDr. Lada Pavlíková