Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (KTB / FARRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FARRK - Farmakologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Názvosloví léčiv; farmakodynamika; Prostup léčiv přes biologické membrány;farmakokinetika.2. Cesty podávání léčiv; Variabilita lékové odpovědi; Nežádoucí účinky léčiv; Lékovéinterakce.3. Léky ovlivňující periferní nervový systém obecně.4. Antiarytmika, Kardiotonika, Vasodilatancia, Antiagregancia, Hemostyptika.5. Antihypertenziva, Diuretika.6. Analgetika, Celková a místní anestetika, Myorelaxancia.7. Farmakologické ovlivnění dýchacího systému a děložních stahů. Hormony8. Farmakologické ovlivnění CNS9. Antibiotika; Cytostatika; Radiofarmaka; RTG kontrastní látky.Studijní opory:Pro studenty kombinovaného studia je připraven pomocný text (viz přílohy), kde lze kromě základní charakterizacepředmětu a požadavků na studenty nalézt odkazy na materiály určené studentům prezenčního studia rozdělené dodevíti kapitol odpovídajících jednotlivým přednáškám z programu studia kombinovaného. V přehledné formě budouuvedeny též základní pojmy z dané oblasti a přehled typů otázek, které musí student ovládat pro úspěšné absolvování zápočtového testu.

Získané způsobilosti

Absolvent dokáže jednotlivé léky zařadit do lékových skupin, ovládá jejich farmakodynamiku (tedy způsob, jakým vyvolají účinek), orientuje se v základních indikacích popřípadě kontraindikacích. Ovládá zásady bezpečného podávání léků nemocným a jejich dávkování dospělým a dětem. Dokáže rozpoznat příznaky nežádoucích účinků.

Literatura

Lüllman, h. a kol. Barevný atlas farmakologie. Praha, Grada, 2007. Hynie, S. a kol. Farmakologie v kostce. Praha, Triton, 2001. Perlík, F. Klinická farmakologie v praxi. Praha, Triton, 1999. Hynie, s. a kol. Základy farmakologie. Praha, Triton, 1999.

Požadavky

Splnění zápočtového písemného testu

Garant

MUDr. Lada Pavlíková

Vyučující

MUDr. Lada Pavlíková