Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakologie (KTB / FARS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FARS - Farmakologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1.Základy klinické farmakologie a farmakoterapie. Farmakodynamika2.Cesty podávání léčiv, lékové formy, terapeutické systémy3.Reakce organismu na léčivo, vliv onemocnění na variabilitu lékové odpovědi. Základy racionální farmakologie4.Nežádoucí účinky a interakce léčiv. Podávání léků dětem5.Léky a těhotenství6.Farmakoterapie ve stáří7.Pojem, Compliance, nemocného; OTC drugs8.Preklinické a klinické hodnocení účinku léčivCvičení1.Léčiva používaná k terapii gastrointestinálního ústrojí2.Léčiva používaná k terapii kardiovaskulárního systémuLéčiva používaná k terapii nemocí krevního systémuLéčiva používaná k terapii nemocí respiračního systému3.Léčiva používaná k terapii nemocí centrální nervové soustavyLéčiva používaná k terapii infekčních a parazitárních nemocí4.Léčiva používaná k terapii endokrinního systému5.Léčiva používaná k terapii močopohlavního systému6.Léčiva používaná k terapii nádorových onemocnění7.Parenterální, perorální a enterální výživaMinerály, vitamíny, stopové prvky8.Antirevmatika. Léčiva užívaná v anesteziologii.Základní informace o terapii intoxikací

Získané způsobilosti

Studenti budou znát obecnou a speciální farmakologii a základy klinické farmakologie v rozsahu nutném pro samostatnou práci zdravotní sestry. Důraz je kladen především na problematiku kontraindikací a interakcí a na projevy nežádoucích účinků léčivých látek.

Literatura

Lüllman, h. a kol. Barevný atlas farmakologie. Praha, Grada, 2007. Martínková Jiřina. Farmaklogie pro studenty zdravotnických oborů. Grada, 2008. Hynie,S. Farmakologie v kostce. Grada Publishing, Praha, 2004. Perlík, F. Klinická farmakologie v praxi. Praha, Triton, 1999.

Požadavky

80% účast na přednáškách a cvičeníchtest, ústní zkouška

Garant

MUDr. Monika Bludovská, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Monika Bludovská, Ph.D.MUDr. Monika Bludovská, Ph.D.