Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (KTB / FPAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTB / FPAS - Fyziologie, Fakulta zdravotnických studií, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova přednášek:Fyziologie buňky.Získávání energie buňkou. Polarizace buněčné membrány. Iontové kanály a jejich funkce. Klidový a akční potenciál.Fyziologie svalové tkáně. Molekulární podstata kontrakce. Formy kontrakce. Energetická bilance svalové kontrakce.Fyziologie krve. Nárazníkový systém krve. Funkce hemoglobinu. Energetická bilance erytrocytu. Metabolizmus hemoglobinu. Hemostáza. Mechanizmus hemokoagulace. Fibrinolýza.Fyziologie imunitního systému.Nespecifická imunita a její mechanizmy. Specifická imunita. Mechanizmy humorální a buněčně zprostředkované imunity.Fyziologie oběhu krve a lymfy. Elektrické aktivity kardiomyocytů, klidový a akční potenciál. Elektrokardiogram. Srdeční revoluce. Starlingův zákon. Zevní projevy srdeční činnosti. Hemodynamika krevního oběhu. Tok a tlak krvev tepnách. Mikrocirkulace. Tok krve a tlak v žilách. Řízení krevního oběhu.Fyziologie dýchání.Ventilace plic a její mechanizmus. Plicní kapacita. Plicní cirkulace a perfůze. Transport dýchacích plynů. Regulační mechanizmy dýchání.Fyziologie trávení a vstřebávání.Mechanizmy řízení pohybů svaloviny GIT. Hormony GIT a jejich funkce. Řízení příjmu potravy. Tvorba trávících šťáv a její regulace. Sekreční a mechanická funkce žaludku, tenkého a tlustého střeva, regulační mechanizmy. Mechanizmus rezorpce. Rezorpce cukrů, proteinů a lipidů. Vstřebávání vody a iontů. Zásady racionální výživy. Výživa v těhotenství. Bazální metabolizmus. Energetický ekvivalent a spalné teplo. Přeměna látek a energií.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o normální fci těla a pochopí etiologii a patogenezi chorobných stavů.

Literatura

Kittnar, O. - Mlček, M. Atlas fyziologických regulací. Grada. Praha, 2009. Silbernagl, S. a kol. Atlas fyziologie člověka. Grada. Praha, 2004. Mourek, J. J. Fyziologie - učebnice pro studenty zdravotnických oborů. 2. vyd. Grada, Praha,, 2012. Rokyta, R. - Šťastný, F. Struktura a funkce lidského těla. Tigris. Praha, 2002.

Požadavky

Složení ústní zkoušky ze dvou vytažených otázek. 80 % účast.

Garant

MUDr. Jan Barcal, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jan Barcal, Ph.D.